Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Manspreading: Šta nam način sedenja govori o muškarcu

Imamo, dakle, dvije krajnosti: muško sjedanje s prekrštenim nogama, i sjedanje s nogama pod uglom od 90 stepeni. Za ovo drugo postoji izraz: ekpanzivno sjedanje, koje je očitije ljeti, kada pojedinci po obalnim baštama ili kojekude s razlogom ističu ono što imaju. Ali se pojavio pokret protiv tzv. manspreadinga
Piše: Nikola Malović
Datum: 11/11/2017

Manspreading: Šta nam način sedenja govori o muškarcu

Ivan Ivanović je jedini čovjek koji je vidio Sašu Lošića Lošu bez njegove čuvene kape, i to naravno podijelio u emisiji. Mene niko nikad nije vidio s prekrštenim nogama, onako kako sjede političari. Da prekrstim noge, ja naprosto ne mogu.

Pominjanjem čuvenog sjedećeg stava crnogorskog kralja Nikole polako dolazimo do teme, jer se ovaj suveren na mnogim fotografijama vidi kako sjedi sa izrazito raširenim nogama. Navodno nije mogao da ih skupi zbog mudah...

Imamo, dakle, dvije krajnosti: muško sjedanje s prekrštenim nogama, i sjedanje s nogama pod uglom od 90 stepeni. Za ovo drugo postoji izraz: ekpanzivno sjedanje, koje je očitije ljeti, kada pojedinci po obalnim baštama ili kojekude s razlogom ističu ono što imaju. Ali se pojavio pokret protiv tzv. manspreadinga.

Manspreading ili man-sitting je pojam koji označava način sjedanja muškaraca u čekaonici, javnom prevozu, avionu... sa široko rastavljenim nogama, čime pripadnici našeg pola zauzimaju više od jednog sjedišta.

Nemam za to potvrde, ali mi se čini da kampanja protiv muškog načina sjedanja dolazi iz feminističkih i gej kužina. Smiksovane u smoothie, te dvije kuhinje pretpostavljaju muškarce s manje testosterona, te s manjim uglom između nogu - s obzirom da ekspanzivnije sjedanje signalizira uglavnom heteroseksualnu atraktivnost i seksualnu dominaciju.

Muška anatomija nužno zahtijeva da se sjedi s rastavljenim nogama.

Vjerujem da nema muškarca kome nekad dok je sjedao za stolom nije ispalo štogod u krilo - kada se butine instinktivno skupljaju u trenu - i lice grči zarad bola u zgnječenim testisima.

Savršene kupaće gaće, donji veš, muške pantalone - sve vrijeme imaju zadatak da poštuju anatomsku specifičnost. Loši krojevi krivi su za rak, jer stežu, sputavaju i onemogućavaju testisima da dišu.

Oksfordski rječnik engleskog jezika uveo je novu riječ, ne slučajno ljeti - u avgustu 2015. Oko manspreadinga se od tada stalno vode debate. Jedni su za to da muškarci prestanu da šire noge, drugi brane pravo na anatomsku posebnost. To ide dotle da je, fama volat, glumac Tom Henks morao da se opravdava što je uslikan kako u metrou sjedi "po muški", riječima: "Voz je bio prazan, alo!"

Muškarci imaju pravo da šire svoje noge kako bi prilagodili položaj testisa. Optimalni ugao je ne manji od 45 stepeni.

Sjedanje a la kralj Nikola, deboto je nepristojno.

No je naš polni bezobrazluk otišao toliko daleko da ne samo da ud premećemo prstima u svim dobima, što je evidentno već kod dječaka čim izađu iz pelena, ali ni ugao od 90 stepeni nije granica koju je nemoguće preći.

Dešava se da iza ljeta tokom kog uvijek neki mladi svoju nevinost konvertuju za spoznaju, a neki svoju poznu mladost za ranu zrelost - po društvenim mrežama prostruje fotografije muških hvalisavosti. Te se hvalisavosti mogu nazvati selfiji sa polnim udom u erekciji, na kojima suvereni Google raspoznaje tačna imena i prezimena djece primorske i kontinentalne. Revolucionarno u negativnom smislu je to što se klinci otvoreno pokazuju, bez ikakvog stida, sa sve licem, tj. identitetom. Reklamiraju se i preporučuju time što im je Bog dao - jer nije ona stvar mišić, pa da se može navježbati.

Tabloidizirane države izazivaju kratke spojeve u glavama svojih mladih podanika. Umjesto da se bude poznat time što umiješ i znaš, poznat si onoliko koliko se možeš prodati. Raširiti noge nije samo pitanje anatomije, nego i pristojnosti.

Jedino ženski stid može spasiti ljudski rod. Ako ćemo pravo, muškog stida nikad nije ni bilo.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.