Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Obična londonska porodica ušla je u rat sa Romanom Abramovičem

Milijardu funti vredan projekt naišao je na jednu veliku prepreku - porodicu Krostvejt koja već 50 godina živi u neposrednoj blizini Stemford bridža.
Datum: 12/01/2018

Obična londonska porodica ušla je u rat sa Romanom Abramovičem

Foto: Profimedia

Ambiciozni i skupi projekat vlasnika Čelzija Romana Abramoviča zaustavila je jedna mala londonska porodica piše BBC.

Naime, Abramovič, nakon što mu je propala ideja da novi fudbalski stadion izgradi unutar okvira zatvorene elektrane na ugalj Battersa Power Station (koju je porslavio omot albuma "Animals" rok benda Pink Floyd, na kojem iznad elektrane lebdi ružičasta svinja na naduvavanje), ruski milijarder angažovao je švajcarski arhitektonski biro Herzog & De Meuron. Njihov zadatak bio je da osmisle obnovu i proširenje kapaciteta Stemford bridža na kojem Čelzi igra od osnivanja kluba, 1877. godine. Stadion je dva puta renoviran, početkom i krajem 20. veka)

Švajcarske čuvene arhitekte, u čijem portfoliu su i stadioni poput Ptičjeg gnezda u Pekingu, Alijanc Arene u Minhenu i Nouveau Stade de Bordeaux, osmislili su sjajan projekt, stadion koji odskače od prilično uniformisanih dizajna njihovih gradskih rivala. Ograničeni nedostatkom prostora dizajnirali su stadion nepravilnog oblika sa 264 suba nadahnuta gotičkom arhitekturom crkve Westminster Abbey. Prema projektu kapacitet bi se povećao s 41.000 na 60.000 mesta - od čega je 9000 luksuznih - što bi gotovo udvostručilo prihod kluba prema proceni revizorske kuće Deloitte.

No, ovaj milijardu funti vredan projekt naišao je na jednu veliku prepreku - porodicu Krostvejt koja već 50 godina živi u neposrednoj blizini Stemford bridža.

Oni tvrde da bi novi stadion zaklonio njihov pristup sunčevom svetlu i bacio bi trajnu senu na njihov dom, zbog čega su u maju prošle godine podneli zahtev za zabranu gradnje.

Iako je novi Stemford bridž dobio dozvolu za planiranje koju je potpisao gradonačelnik Londona, Čelzi ništa nije želeo da prepustiti slučaju te su pozvali lokalno veće da interveniše kako bi sprečili da zabrana po ko zna koji put zaustavi planove za gradnju stadiona. Odluka sada leži na većnicima okruga Hamersmit i Fulam koji se sastaju u ponedeljak, piše BBC.

Klub im je rekao da radovi ne mogu da počnu dok god postoji mogućnost da zabrana zaustavi projekat, na čemu porodica i dalje insistira iako im je navodno ponuđena velika kompenzacija kako bi odustali od svoje borbe za svetlo.

Oni kažu da nemaju ništa protiv novog stadiona, nego samo traže da se istočna tribina redizajnira ili smanji kako im ne bi zaklanja pristup svetlu. Pokušaj Čelzija da se preko veća zaustaviti zabrana smatraju štetnim za javni interes i potencijalno ilegalnim.

Klub s druge strane tvrdi da su se već konsultovali sa 13.000 građana koji žive u blizini stadiona, od kojih je 97,5 posto dalo podršku projektu, a određeni broj dobio je i kompenzaciju od kluba zbog toga što će im novi stadion zaklanjati svetlo.

Većnici pak imaju solomonsko rješenje - prema jednom predlogu oni bi od porodice otkupili kuću, za iznos koji potencijalno prelazi nekoliko miliona funti, te potom zemljište iznajmili klubu kako bi projekt mogao da se nastavi. Ako i donesu takvu odluku, porodica Krostvejt je najavila da će tražiti novi pravni savet o mogućnostima koje su im na raspolaganju.

Abramovič nije prvi vlasnik fudbalskog kluba koji ulaže u novi stadion. Led je probio Arsenal koji je legendarni Hajberi 2006. zamenio "Emirates" stadionom, nazvanom nakon što je poznata aviokompanija iz Emirata za 100 miliona funti kupila pravo na ime stadiona. Zahvaljujući kapacitetu od preko 60.000 mjesta i ultra skupim ulaznicama, 390 miliona funti vredan stadion ubrzo je počeo da se isplaćuje.

Nakon Arsenala West Ham United je napustio dobri, stari Boleyn Ground. Za njima sledi Totenhem koji za 750 miliona funti gradi novi stadion kapaciteta za 61.559 gledaoca, koji bi mogao da posluži i kao dom potencijalne evropske NFL franšize.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.