Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Majk Pens na granici Južne i Severne Koreje zapretio Kim Džong Unu: Naše strpljenje je gotovo

Dan nakon neuspešnog severnokorejskog testiranja rakete Majk Pens je poručio da se razdoblje američke strategije strpljivog čekanja završilo
Datum: 17/04/2017

Majk Pens na granici Južne i Severne Koreje zapretio Kim Džong Unu: Naše strpljenje je gotovo

Foto: Tanjug-AP Photo/Lee Jin-man

Potpredsednik SAD Majk Pens zapretio je Pjongjangu tokom posete demilitarizovanoj zoni na granici Južne i Severne Koreje u ponedeljak. Dan nakon neuspešnog severnokorejskog testiranja rakete Pens je poručio da se razdoblje američke strategije strpljivog čekanja završilo.

"Postojalo je razdoblje u kojem je naša strategija bila strpljenje, no to je razdoblje završilo", rekao je Pens dok je iz severnokorejskih zvučnika odjekivala propagandna muzika. "Na stolu su sve opcije za postizanje ciljeva i osiguranje stabilnosti naroda u toj zemlji".

Potpredsednik Sjedinjenih Država stigao je helikopterom u vojni logor Bonifas, smešten samo nekoliko metara od demilitarizovane zone između Južne i severne Koreje. Reč je o četiri kilometra širokom pojasu između dve zemlje pokrivenim nagaznim minama i bodljikavom žicom.

Pens, čiji se otac borio u korejskom ratu 1950.-1953, rekao je da će SAD ostati predan svom "čeličnom savezu" s Južnom Korejom.

Kako tvrdi Pens, američki predsednik Donald Trump rekao je da neće razgovarati o specifičnim vojnim taktikama. Pens je na prvoj stanici turneje po Aziji u kojoj će se susresti sa američkim saveznicama, kao i protivnicima, rekao da Trumpova administracija neće odustati od angažmana u sve opasnijoj regiji.

Napetost između SAD-a i režima u Pjongjangu naglo je porasla nakon što je Severna Koreja testirala nekoliko raketa kao odgovor na slanje grupe američkih brodova i nosača aviona prema Korejskom poluostrvu.

Pens je taj pokušaj testiranja nazvao "provokacijom" govoreći u nedelju pred oko 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Američki predsednik Donald Tramp u četvrtak je upozorio da će se SAD pozabaviti severnokorejskim problemom i onemogućiti režim Kim Džong Una da razvije interkontinentalnu raketu koja bi mogla da dosegne američko tlo.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.sasa
18.04.2017 - 14:08
haha
videli da ce polomiti zube o ruse u siriji pa kao aj okrenemo pricu na pjongjang. bravo ameri glupi ste kao i uvek. na kraju ce sav bes ovog sveta da se slomi na vas i nece vas ni biti.