Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Levi: Rat je nekada neophodan, vi Srbi ste to znali pre 80 godina

"Mesto Srbije je u Evropskoj uniji, naravno. Ali ne sa Vučićem. Ne možete se slagati sa evropskim vrednostima i sa diktaturom koja pokušava da oživi politiku Slobodana Miloševića. Morate da krenete drugim putem", rekao je Levi
Datum: 14/05/2017

Levi: Rat je nekada neophodan, vi Srbi ste to znali pre 80 godina

Foto Tanjug

"Ceo život pokušavam da pomognem civilima. Slomljenim, mučenim, ubijenima od strane totalitarizma, imperijalizma, autoritarizma... To je moja uloga", odgovor je Bernara Anrija Levija na kritike da je "advokat imperijalističkih ubistava i da je njegova uloga da opravda imperijalističke ratove", koje dolaze od strane njegovih njegovih protivnika uključujući skojevce koji su ga u Beogradu gađali tortom.

Levi je u razgovoru za Danas rekao i da "što se tiče Srbije, njegova opsesija od prvog dolaska u Beograd 1991. godine je da pomogne Srbima koji su želeli da se oslobode Miloševića i koji i danas žele da se oslobode diktature i da prihvate evropske vrednosti".

"To je moj jedini cilj! Pređimo na stvar, 1999. godine moja jedina želja bila je da se Srbija oslobodi svog diktatora. Sećam se da sam Miloševićev pad gledao u Parizu sa mojim prijateljem Goranom Markovićem. Za mene to je bila oslobođenje srpskog naroda, više nego bilo koga drugog. Naravno da je to bilo dobro i za Kosovo. Naravno da je to bilo dobro za Bosnu. Za Sarajevo i Vukovar. Ali, to može da vam potvrdi i Goran Marković, moja prva misao bila je sa Srbima, koji su se konačno oslobodili od Miloševića i koji su posle toliko vremena dobili šansu za demokratiju", rekao je Levi.

U kontekstu izbeglica kao posledice ratova u kojima je učestvovala međunarodna zajednica, Levi je odgovorio na pitanje zašto je se zalaže za rat kao jedino rešenje u prevazilaženju sukoba.

"Ne, rat je poslednje rešenje. Ali kada imate nekog ko stvara rat. Nezaustavljivo, neuhvatljivo, akumulira planine mrtvih... I kada to ne možete da sprečite nikakvim diplomatskim sredstvima, nikakvim političkim dogovorom. Kada je taj čovek ili ta sila gluv na svaku diskusiju koju može doneti politika, ponekad se javlja trenutak kada nema drugog rešenja osim da ratujete sa ratom. Kratko i sa gađenjem, sa rukom koja vam se trese i drhti, ali nažalost morate to da uradite. Vi, Srbi, ste to znali pre skoro 80 godina. To je jedan od najsjajnijih trenutaka srpske istorije, kada su vaše dede i babe znali da nemaju izbora i da moraju ući u rat protiv tog čudovišta koje raste. Bili ste u pravu što ste to i učinili", rekao je Levi.

A kako vidi budućnost Srbije, da li u Evropskoj uniji i šta može još stajati na njenom putu do Evrope?

"Mesto Srbije je u Evropskoj uniji, naravno. Ali ne sa Vučićem. Ne možete se slagati sa evropskim vrednostima i sa diktaturom koja pokušava da oživi politiku Slobodana Miloševića. Morate da krenete drugim putem, daleko od Vučića, kako biste se pridružili Evropskoj uniji. Mogu da se obavežem da ću onog dana kada Srbija bude imala vlast koja zaista podržava evropske vrednosti, prvi se u Francuskoj založiti da Srbija uđe u Evropsku uniju", rekao je Levi.

 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Dejan Mijuskovic
15.05.2017 - 10:33
Dokle
Vise? Koliko novca ovaj covek zaradjuje od ratova koje izaziva? I odakle mu pravo da nas on uci sa kim cemo u Evropu? Ja sam od onih koji su glasali za Belog, i o Vucicu ne mislim nista dobro, ali ja imam srpski pasoš i samim tim pravo da o Vučiću imam misljenje. A ko je njemu dao pravo na ovakve izjave? Floskula da je intelektualac? Na sta ovo lici?
toliko
16.05.2017 - 09:48
torta
ko bi rekao da je ovaj sin prelepe i najbolje srpske glumice Olivere markovic rodjene Todorovic???
Betty Boop
16.05.2017 - 09:48
Losi Ljudi
Nije proglem Levi, problems su oni sto su ga dovodili i doveli u Srbiju posle svega. Ni njemu ni njima nije mesto u Srbiji.