Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

"Kada igra počinje?": Da li će Trampovi jastrebovi imati dovoljno strpljenja za Kimove provokacije?

Stanovnici Gvama su pomislili da je Kim dao zeleno svetlo za napad, Ukrajina je iskočila kao potencijalna kolateralna šteta novog globalnog sukoba, a za to vreme u mirovnu dioplomatiju pokušava da se uključi i EU
Datum: 15/08/2017

"Kada igra počinje?": Da li će Trampovi jastrebovi imati dovoljno strpljenja za Kimove provokacije?

Foto: Profimedia

Dve radio-stanice, muzički kanal i hrišćanska mreža, upozorili su slušaoce u 12:25 sati po lokalnom vremenu na opasnost u blizini Gvama, a upozorenje je trajalo samo 15 minuta, prenosi britanski "Gardijan". Ostrvljani su pomislili da se pretnja obistinjuje.

Služba unutrašnje bezbednosti saopštila je da je upozorenje ipak bilo "ljudska greška", u trenutku kada severnokorejski predsednik Kim Džong Un i dalje vrši pritisak razmatrajući mape koje prikazuju raketnu putanju ka ovom ostrvu.

"Neodobrena proba nije povezana ni sa kakvom opasnošću, pretnjom niti upozorenjem", saopštila je Služba za unutrašnju bezbednost Gvama, dodavši da sa radio-stanicama radi na tome da se "ljudska greška više ne ponovi".

Zvaničnici Gvama su kasnije izjavili da bi u verodostojnom upozorenju na opasnost bila opisana vrsta pretnje.

Londonski dnevnik napominje da se upozorenja na opasnost po civile retko emituju i da se koriste za upozoravanje civila na neposrednu pretnju, kao što je vojni vazdušni udar ili teroristički napad.

Stanovnici i turisti na Gvamu uznemireni su jer je Severna Koreja iznela detaljan plan o ispaljivanju četiri rakete u vode oko ove američke teritorije, na kojoj živi 162.000 ljudi i na kojoj se nalaze dve vojne baze.

 

DA LI SE KIM UPLAŠIO?

 

Lider Severne Koreje Kim Džong Un primio je i izveštaj severnokorejske vojske o njenim planovima da napadnu područje u blizini Gvama.

Međutim, rekao je da će posmatrati delovanje Sjedinjenih Američkih Država neko vreme pre nego što donese odluku, javila je severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA.

"Sjedinjene Američke Države, koje su prve donele brojnu startešku nuklearnu opremu blizu nas, treba da prvo da donesu ispravnu odluku i pokažu delima ukoliko žele da smanje tenzije na Korejskom poluostrvu i spreče opasan vojni sukob", navela je KCNA izjavu Kim Džong Una, preneo je Rojters.

Kim je rekao da vojska u svakom trenutku mora da bude spremna, ukoliko on donese odluku da se deluje, navedeno je u izveštaju severnokorejske zvanične novinske agencije.

BBC navodi da je odluka Kima da "čeka potez SAD" može da znači da je Kim napokon spreman da stisne "dugme za pauzu", međutim, u državi kao što je Severna Koreja ništa nije sigurno.

Analitičari navodi i da to možda znači da Pjongjang još nije u potpunosti spreman za napad na Gvam, pa "samo kupuje vreme".

Saopštenje iz Pjongjanga usledilo je nakon upozorenja ministra odbrane SAD Džejmsa Matisa da bi bilo koji napad vrlo brzo doveo do rata.

"Tada igra počinje", rekao je on.

Matis je dodao da bi američka vojska branila državu "od bilo kog napada, bilo kada i bilo gde". Takođe je nastojao da uveri stanovnike Gvama, ostrva koje je dom za oko 160.000 ljudi, da su dobro zaštićeni.

 

KAKO SE SUKOB PROŠIRIO DO UKRAJINE?

 

Južna Koreja i Kina apelovale su - po ko zna koji put - na pronalazak diplomatskog rešenja, pošto konflikt SAD i Severne Koreje podriva međunarodne diplomatske odnose i vrlo se lako može negativno odraziti na neku od drugih zemalja.

Najbolji primer za to trenutno je Ukrajina koju, kako je istakla liderka opozicione partije "Otadžbina" Julija Timošenko, očekuju „sankcije i katastrofa" ako se potvrde informacije da je Kijev isporučivao oružje i vojnu tehnologiju Severnoj Koreji.

"Ako ta informacija bude potvrđena, Ukrajina može da se nađe pod sankcijama, što znači da bi ostala bez ikakve pomoći civilizovanog sveta. To je katastrofa za našu državu", napisala je Timošenkova.

Ranije je „Njujork tajms", pozivajući se na procene američkih obaveštajnih službi i istraživanje stručnjaka analitičkog centra Međunarodnog instituta za strateške studije Majkla Elemana, objavio da je Severna Koreja mogla preko crnog tržišta da nabavi motore proizvedene u ukrajinskoj kompaniji „Južmaš" za svoje balističke rakete.

Međutim, ukrajinske vlasti su se ogradile od optužbi. Ukrajina nije snabdela Severnu Koreju oružjem ili vojnom tehnologijom, izjavio je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksandar Turčinov.

 

A ŠTA KAŽE EU?

 

Da je korejsku krizu neophodno rešiti mirnim putem, istakla je i Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini koja je pozvala na hitno rešavanje krize na Korejskom poluostrvu mirnim, a nikako vojnim putem.

"Postoji hitna potreba za smirivanjem napetosti na Korejskom poluostrvu. To je prioritet EU i međunarodne zajednice. Zato pozivam Demokratsku Narodnu Republiku Koreju da se uzdrži od dodatnih provokacija koje samo mogu stvoriti regionalne i globalne napetosti", navodi se u izjavi Mogerinijeve.

U tako kritičnom trenutku, kako je dodala, EU podržava diplomatsku saradnju sa partnerima u cilju smirivanja situacije i postizanja potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva putem mirovnih, nevojnih sredstava, prenosi AFP.

"To je jedini put koji vodi do trajnog mira", izjavila je ona i dodala da je EU spremna da podrži proces u cilju stvaranja kredibilnog i smislenog dijaloga sa Severnom Korejom i međunarodnom zajednicom, uz vođstvo Republike Koreje.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Atlija Milorad (57)
15.08.2017 - 17:54
Stvarno?
Budalastine