Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Kusturica o Abdulahu Sidranu: To je mrtvi kapital BiH, da je ostao sebi veran ne bi dolazio meni po "pet glava"

"U Beogradu se, čujem, nedavno pojavio mrtvi kapital BiH. Ime mu je Sidran i on misli da je moral ono što se mora..."
Datum: 01/01/2018

Kusturica o Abdulahu Sidranu: To je mrtvi kapital BiH, da je ostao sebi veran ne bi dolazio meni po "pet glava"

Foto Nedeljnik

Posle višegodišnje pauze, poznati bosansko-hercegovački pesnik i filmski scenarista Abdulah Sidran susreo se sa čitaocima u Beogradu u okviru ciklusa „Poezija uživo“, u organizaciji Radio Beograda 2 i Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca.

Sidran je o tom pozivu rekao:

„Naše zemlje jesu razorene, razorena je njihova ekonomija, naša su društva uništena, ali ja sam vam svjedok da je preživjelo stotine prijateljstava koja su predratna – u kulturi, u književnosti. Moji književni prijatelji – s rijetkim iznimkama - mene nisu izdali nego se to što je bilo nekakvo jugoslavensko zajedništvo u kulturnom prostoru uspjelo sačuvati i obnavljati tamo gdje je bilo potonulo i nestalo. Vama je svima potpuno prirodno što je munjevito krenula razmjena u sub-kulturi, pa niko nikome nije prigovarao što idu na folk koncerte ovih i onih pjevača, ali se podozrivo gleda na pokušaje obnove saradnje u onome što mi radimo – dakle, u kulturi, poeziji, književnosti“.

Uz pesnički opus, Sidran je svakako najpoznatiji po scenarijima za kultne filmove Emira Kusturice „Otac na službenom putu“ i „Sjećaš li se Doli Bel“.

Kusturica je o Sidranovoj poseti Beogradu rekao:

"U Beogradu se, čujem, nedavno pojavio mrtvi kapital BiH. Ime mu je Sidran i on misli da je moral ono što se mora. Ima i svoju genezu. Od pisca zvučnih pesama ušao je u film, gde se nije dugo zadržao. On ima osobinu da je, po sopstvenom priznanju, sačinjen od 95 odsto straha i pet odsto čoveka. A ja ne mogu da ne spomenem onu osobinu koja me je od njega razdvojila. Ovaj mrtvi kapital BiH, nije se mogao udenuti u neku sistemsku vrednost, jer sebi nije mogao ostati makar malo veran. Da jeste, ne bi dolazio kod mene po "pet glava", da popravi vid. Vid je spasao. Ali kako da jedna kultura prežali što je spasavanjem vida ostala bez - bošnjačkog Filipa Višnjića! Ovde smo štetu pretrpeli i BiH i ja. BiH je dobila mrtvi kapital, a ja ostadoh bez pet glava", rekao je Kusturica za "Novosti".


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.neidealni
02.01.2018 - 10:21
----------
Ma ovaj Kusturica je sve bolji i zanimljiviji.
georges telebak
02.01.2018 - 13:09
kolateralna steta
Ovdje se ocigledno radi o \"prepucavanjima\" izmedju Kuste i Avde zbog onoga \"ko je i sta jedan o drugome rekao\" za vrijeme ratnih zbivanja na nasim prostorima. Poruka Kusti : Budite gospodin i izdignite se iznad onoga sta je Sidran svojevremeno govorio o Vama. Vi ste veliki svjetski filmski reziser i ostanite to. Sto se, pak, tice Sidrana ipak on napisa napisa scenarije za Vasa po mnogim misljenjima najbolja filma : \"Sjecas li se Dolly Bel\" i \"Otac na sluzbenom putu\". I sami znate da je kvalitet filmskog scenarija od presudnog znacaja za kvalitet filma. Dokaz? Vas posljednji film \"Na mlijecnom putu\" ciji je scenario los. Zato je u Parizu prikazivan u avgustu prosle godine, a u sali ne bi vise od desetak gledalaca.
Samo Radoznali
02.01.2018 - 15:58
to je to
\'\'jedna rec jedna slika\'\'. Ovaj covek je komentarom o \'\'pet glava\'\' rekao sve o sebi. Jadno!!!