Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Kusturica: Moji problemi zbog šala sa Putinom

Proslavljeni režiser je priznao da je često na meti kritika, jer ne krije svoj naklonjeni stav prema ruskom lideru
Datum: 16/07/2017

Kusturica: Moji problemi zbog šala sa Putinom

Foto Igor Pavicevic

Proslavljeni režiser je priznao da je često na meti kritika, jer ne krije svoj naklonjeni stav prema ruskom lideru. On je naveo da i "pro-Putinove šale" danas mogu da izazovu probleme, ukazujući na to da je bio na meti kritika, jer je rekao da je spreman da Putinu dozvoli da rakete postavi na njegovom balkonu.

"Posle toga sam čak razgovarao o sa svojom suprugom i rekao sam joj da sam se šalio. Ali bilo je takođe i onih koji su me podvrgli žestokim napadima, istinito verujući da je to stvarno moguće", rekao je režiser žaleći se da svet postaje mračno i smrtonosno ozbiljno mesto bez prostora "dobru staru šalu".

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran što su Rusi ponovo ponosni na svoju kulturu i istoriju.

Kusturica je pozdravio napore Putina u obnovi Rusije i izrazio je uverenje da je on zaslužan što je Moskva snažna i nezavisna sila u svetu dok je svom narodu usadio poštovanje za njihovo nasleđe, za koje se činilo da je izgubljeno tokom burnih devedesetih godina prošlog veka.

"Ponosan sam na Putinov džentlmenski stav, način na koji je Rusiju izdigao sa dna na koji je pala tokom vlasti Borisa Jeljcina i vratio je na noge na način na koji je narod ponovo ponosan na svoju istoriju i kulturu", rekao je Kusturica za "Raša tudej".

Kusturica je ukazao i na duboku kulturnu i društvenu blagonaklonost između Srbije i Rusije.

"Pogledajte u istoriju, kako je tadašnji ruski car Nikolaj Drugi ušao u Prvi svetski rat zbog Srbije, koliko dobro nas Rusija razume, koliko značimo jedni drugima na kulturnom nivou, kako delimo iste pravoslavne vrednosti", kaže Kusturica.

On je izrazio uverenje da je moć da se traži zajedničko dobro iznad pojedinačne, sebične potrebe ono u čemu se srpski i ruski narod razlikuju od Zapada.

"Srbija i Rusija se drže principa kolektivizma, našu istoriju i budućnost gledamo sa te tačke", rekao je Kusturica, navodeći da dok je Zapad, možda, postigao ekonomski napredak prateći potpuno suprotan niz vrednosti, on to vidi kao društvo u kojem je čovek čoveku vuk.

Prošle godine je Putin Kusturici dodelio Orden za unapređenje prijateljstva i jačanje saradnje između naroda Srbije i Rusije, te popularizaciju ruskog jezika i kulture.

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.