Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kraljevsko venčanje i izmaglica desnog krila građanske Srbije

Sve je izgledalo optimističnije onog davnog dana 1989. kada je zagrebački Start preneo iz Mladine intervju sa tadašnjim mladim prestolonaslednikom Aleksandrom. Taj broj je rasprodat u Beogradu za jedan dan i bio je pogonsko gorivo mnogima za snove o monarhiji koja će nas ulogovati sa svetom
Piše: Branko Rosić
Datum: 15/10/2017

Kraljevsko venčanje i izmaglica desnog krila građanske Srbije

Sva ta pompa oko kraljevskog venčanja princa Filipa i princeze Danice je legitimna. Nije neobično što su jedan magazin i jedna televizija imale ekskluzivno pravo da izveštavaju sa iste. Ni to što je portal jednog dnevnog lista pratio ovu svadbu skoro pa iz minuta u minut. Jer priče sa dvorova su ekskluziva mnogih evropskih magazina. Čak i u evropskim republikama poput Francuske gde Paris Match ima redovne storije o prizorima iz života raznih monarha pa je i poslednji broj doneo na naslovnici šetnju britanskog princa Harija i njegove devojke Megan Markl. Ima toga i u nemačkim magazinima i novinama.

Ali mene je je najviše obuzelo čuđenje nad percepcijama nekih mojih prijatelja s fejsbuka koji su se u oduševljenju kraljevskom svadbom u Beogradu vratili u četrdeset i neku prizivajući partizane, ubijanje građanstva i građanskog u Srbiji. Ti prijatelji sa Fejsbuka su liberalni, urbani, moderni likovi, pa i čisti hipsteraj. Ti moji urbani prijatelji sa Fejsbuka su i pre nego što je crveni "rols rojs" odvezao prinčevski par sa svežim burmama na prstima krenuli u ideološko obračunavanje sa svima koji se nisu oduševili akterima prvog kraljevskog venčanja posle 100 godina u Srbiji. I po ko zna koja izmaglica onog dela navodne građanske Srbije koji za sve što nas je snašlo optužuje partizane, Tita...

Sve bi bilo super da nisu došli likovi iz šume sa petokrakama i stali blatnjavim čizmama na arterije građanskog života u Srbiji. Svih tih balova, kraljevskih dama, Srbije koja je nasilno odvučena iz društva slavnih evropskih naroda. Čak je i jedan uvaženi profesor pre neki dan izvukao da je 5. oktobar bio obračun sa komunizmom, a nigde da se kaže da izmaglica tog desnog krila građanske Srbije zauvek "razvela" Srbiju od moderne Evrope.

Sve je izgledalo optimističnije onog davnog dana 1989. kada je zagrebački Start preneo iz Mladine intervju sa tadašnjim mladim prestolonaslednikom Aleksandrom. Taj broj je rasprodat u Beogradu za jedan dan i bio je pogonsko gorivo mnogima za snove o monarhiji koja će nas ulogovati sa svetom jer je naš princ u rođačkim vezama sa eropskim monarsima. Na fotografijama iz tog broja bila su i njegova tri malena dečaka od kojih se jedan oženio proteklog vikenda a Srbija za sve te godine nije ušla ni u svet ni u Evropu već nastavlja da baulja u izmaglicama i projekcijama koje nisu pale daleko od one srebrne kašike sa davnašnjeg srpskog dvora koja se toliko često povlačila kao adut naših zabluda.

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Niko
15.10.2017 - 19:53
Likovi iz suma
Odlicno. Da nisu dosli ti likovi iz suma igrali bi balove kod Hitlera samo sa lancima oko vrata, pa posle bi ih slalu u turisticko razgedanje Ausvica i ostalih hotela sa 5 *. Koga je bre briga za njihove \"plave krvi\" i balove u 21 veku. Kakav smo mi narod to je strasno.
Stevan
17.10.2017 - 16:03
Alo, autor
Omanuo si poentu, opet.