Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Kostić: SANU nije stranka da bi imala političku platformu o Kosovu

Nemojte očekivati da Akademija preglasavanjem zauzima zajednički stav o Kosovu i Metohiji. To nije u prirodi Akademije, kaže predsednik SANU
Datum: 09/01/2018

Kostić: SANU nije stranka da bi imala političku platformu o Kosovu

Foto:Nedeljnik

SANU nije politička stranka pa da ima političku platformu o KiM, već može da ponudi samo mišljenja pojedinaca, kaže predsednik Akademije Vladimir Kostić.

 "Nemojte očekivati da Akademija preglasavanjem zauzima zajednički stav o Kosovu i Metohiji. To nije u prirodi Akademije. Akademija može da ponudi mišljenja pojedinaca, a ona su različita u meri koja je prisutna i u društvu", rekao je Kostić, novinarima komentarišući očekivanja od učešća SANU u unutrašnjem dijlogu o Kosovu.

On je dodao da su svi članovi Srpske akademije nauka i umetnosti pojedinačno dužni da kažu svoj stav. 

SANU je, kao institucija od nacionalnog značaja, prihvatila da učestvuje u razgovorima o unutrašnjem dijalogu o KiM, ali da su članovi Izvršnog odbora Akademije dogovorili da se ne prave pojedinačna istupanja, dok svaki član Akademije ne da svoj sopstveni zaključak. 

"Ja se nadam da će u sledećih nekoliko nedelja i u pisanoj formi imati stavove pojedinaca u Akademiji. Akademija nije politička stranka da bi imala političku platformu, ona može samo da ponudi mišljenja pojedinaca", rekao je Kostić. 

Upitan da prokomentariše istupanja pojedinih crkvenih velikodostojnika, mitropolita Amfilohija Radovića, on je rekao da smatra da bi svi trebalo da se strpe i da dijalog ako je "od samog početka zasnovan na međusobniom prebacivanjima, optužbama i podelama, gubi svaki smisao".


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Vjera
09.01.2018 - 17:31
Odgovornost
Predsednice SANU-a, Predsednik Srbije je duzan da se prvi izjasni i snosi svoju odgovornost kao sto je svaki predsednik Srbije duzan... Kao da niste odmah prepoznali da pokusava da Vama prebaci tu ulogu...Sada ste shvatili igru manipulatora..
komarac @
10.01.2018 - 15:02
Predsednik SANU Kostić: "Akademija nije stranka da bi dakla političku platformu o Kosovu"...
Kako stvari stoje danas ne znam,,ali u prehodnom dobu Memorandum,kao delo Akadamije, izazvao je gradjanski rat i raspad Jugoslavije