Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Konstrakta, Zemlja gruva: Ovde u Srbiji svi smo već akrobate na trapezu

Najveći uspeh je to što smo sebi obezbedili da muziku radimo u nekom svom tempu i onako kako želimo i kako zaista možemo, bez velikog pritiska tržišta
Datum: 13/07/2018

Konstrakta, Zemlja gruva: Ovde u Srbiji svi smo već akrobate na trapezu

Foto Promo

Zemlja gruva je beogradski bend sa, kako bi se oficijelno reklo, desetogodišnjim stažom, i nekom godinom više. U tom periodu snimili su nekoliko albuma, pa i omaž velikom Dinu Dvorniku. Nastupali su kao predgrupa velikih svetskih zvezda poput Amy Winehouse i Nouvelle Vague.

Žanrovski su neopredeljeni ali se njihova muzika opisuje kombinacijom regea, džeza, svinga, afroa... Dakle, crni ritam.


Kako se Zemlja gruva snalazi u uslovima života i rada u Srbiji - u zemlji u kojoj uvek gruvaju loše vesti i događaji? 

Ovde u Srbiji, a i u okolini, svi smo već akrobate na trapezu, snalazimo se u neverovatnim uslovima. Zemlja gruva je, posle deset godina rada, razvila mehanizme preživljavanja i uspostavila neki sistem rada, tako da smo sasvim okej. Imamo svoj studio, imamo mesto na kome radimo, što je vrlo bitno. Najveći uspeh je to što smo sebi obezbedili da muziku radimo u nekom svom tempu i onako kako želimo i kako zaista možemo, bez velikog pritiska tržišta.

 

Da li Zoe i dalje drži butik ili je to prošlost?

Pa eto to je nekako vezano za prethodno pitanje, to je jedan od načina opstanka. Butik radi, zove se "Petlja", a Zoe Kida razvija polako svoj brend "Žena dete".

 

Nemoguće je da ponovo ne pitam šta pamtite iz večeri kada ste bili predgrupa Ejmi Vajnhaus. Koja su vaša sećanja na to veče?

Pre svega bila nam je velika čast što smo izabrani od strane njenog menadžmenta da budemo predgrupa, pošto volimo Ejmi. Naš bekstejdž je naravno bio odvojen od njenog i nije bilo šanse da je upoznamo. Samo smo videli njen odlazak na binu, zapravo prisilno penjanje na binu, a zatim i sve ono što su i drugi videli - bend koji se smeška i odrađuje šou, i ona u sopstvenoj agoniji. Danima smo bili pod utiskom.

 

Da li je bilo ambicija da Zemlja gruva napravi internacionalnu karijeru?

Mi smo fokusirani na Jugoslaviju.

Y"


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.