Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kolumna Veljka Lalića: Knez Pavle je najveći vladar, jer je prvi dozvolio da Jugoslavija bez krvi propadne

Danas je tačno 100 godina od potpisivanja Krfske deklaracije. "Naš troimeni narod je jedan i isti, po krvi, po jeziku, zajedničkim životnim interesima... Obe azbuke potpuno su ravnopravne... Sve veroispovesti vršiće se slobodno i javno. Jadransko More biće slobodno i otvoreno svima i svakome." Kao da je u pitanju američka Deklaracija o nezavisnosti. Šta se onda desilo sa nama? Kako smo ovde završili?
Piše: Veljko Lalić
Datum: 20/07/2017

Kolumna Veljka Lalića: Knez Pavle je najveći vladar, jer je prvi dozvolio da Jugoslavija bez krvi propadne

Prošle nedelje u redakciji su nam bili pivari. I tako smo, a da nismo popili nijedno pivo, saznali najvažniju stvar u ovoj zemlji.

Naime, njima prodaja piva pada svake godine, a ne raste prodaja vina (jer je kao skočio standard), niti rakije. Pala je i prodaja votke od kad je Marko prestao da pije (izbaci :)). Uz sve to pivari rade kako treba, to je najbolje privatizovana industrija. Marketinške kampanje su iste kao u Nemačkoj, ali sve i dalje pada.

I pošto su ovo ozbiljni ljudi, pozvali su jednu od najvećih svetskih firmi za istraživanje tržišta. Nekoliko Amerikanaca iskrcalo se u Beograd, rasklopilo svoje laptopove, krenulo da radi kao Vučić desetak dana. I podneli su izveštaj.

"Prodaja piva je pala jer je tržište u poslednjih deset godina izgubilo pola miliona stanovnika!"

Simple as that.

I tek će da pada. I prodaja kola. I novina, i frižidera, i žvaka...

Nema to veze sa natalitetom. U Srbiji više nema majstora za liftove. Otišli su u Nemačku. Stvoren je ekonomski čep u kojem poslodavci nisu želeli da podignu plate majstorima, pa sad moraju da zapošljavaju amatere... I da ih za te veće pare obučavaju da sutra i oni zapale za Nemačku.

Zar su samo Rumuni shvatili da moraju da plate lekare i profesore ukoliko hoće da neko sutra može da ih leči ili uči.

To je problem i u "Fijatu". Zašto naš radnik mora da radi za pet puta manju platu od poljskog? Ili zašto uopšte mora da radi samo da bi radio? Zar to nije komunizam? I to onaj koji kod nas propagiraju liberalni političari.

Naš problem je što nam je biznis i politička elita napravljena na srednjovekovnom kapitalizmu - ko ukrade na veliko (i odjednom) postaje plemić, a ko krade sitno i više puta ide u zatvor. Znam političare koji su čekali taj jedan posao.

Šta tek pričaju levičari, ako ovde uopšte ima pravih levičara, koji ne shvataju da su moderna levica Berni Sanders i Džeremi Korbin, koji jedini mogu da ukinu monetarnu monarhiju.

A ne staljinizam, titoizam. Diktatura...

No, da se vratim na prošlost koja me je inspirisala za ovu temu o zemaljskoj Srbiji.

Danas je tačno 100 godina od potpisivanja Krfske deklaracije, o kojoj u ovom broju maestralno piše Bazdulj, pa ću da se zadržim samo na jednoj stvari.

Da li vam deluje realno da su narodi koji žive ovde pre 100 godina napisali:

"Naš troimeni narod je jedan i isti, po krvi, po jeziku, zajedničkim životnim interesima... Obe azbuke potpuno su ravnopravne... Sve veroispovesti vršiće se slobodno i javno. Jadransko More biće slobodno i otvoreno svima i svakome."

Kao da je u pitanju američka Deklaracija o nezavisnosti.

Šta se onda desilo sa nama? Kako smo ovde završili?

 

POGLEDAJTE JOŠ:

100 GODINA KRFSKE DEKLARACIJE: Svega je osim sreće Jugoslavija imala


Nismo ni mi Amerika. Okej. Nisam ni ja neki poštovalac Pašića, ne zbog Jugoslavije, već zbog Krfa. A što ne kažu nacionalisti šta bi bilo da je Tito odveo ljude u Albaniju, a Pašić na Sremski front?

E, ta dva čoveka su napravila dve Jugoslavije. Plemenita ideja, lažne namere.

Zato je knez Pavle bio i ostao najveći vladar kojeg smo ikad imali. I najobrazovaniji.

Ali je za početak znao da neće večno biti na vlasti. Preduslov svake demokratije.

Voleo je i on Jugoslaviju. Ali joj je, za razliku od brata, prvi dozvolio da propadne.

Kako je to bila velika stvar. Kao kraj normalnog braka. Onog u kome Maček odbija da uzme pasoše i kune, koje mu Pavle odmah nudi.

Zamislite Jugoslaviju koja se raspada sa tim nasleđem, a ne nasleđem siledžija braće Knežević, ili komunističkih ubica.

Da Tuđman nije prvi ukinuo konstitutivnost srpskog naroda, ili da je Milošević shvatio da je Ustav iz 1974. i napravljen da ozvaniči konfederaciju koja je jedina bila moguća.

Sve je OK dok ne padne krv. Dok ženi ne kažete baš brutalno da je ne volite, ili joj - ako ste idiot - ne opalite šamar.

Pogledajte Slovence i Hrvate. Ili nas i Crnogorce. Drugačije je to.

U životu treba voditi računa da vam ne pukne čaša. A kad pukne, pukla je.

Iz nje više nikad ne može da se pije pivo.

 

*Uvodnik iz novog Nedeljnika, koji je na kioscima od 20. jula


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Milinko
22.07.2017 - 11:10
Sve je to od lošeg piva
Od piva preko liftova i Rumuna do Berni Sandersa (verovatnoća da iz Amerike nešto valja je otprilike koliko i verovatnoća da ja dobijem na lotou u Srbiij nakon onog krečenja prostorije gde se nalazi bubanj), spomenika širini srpske duše, ali i gluposti-Jugoslavije, diktatora Broza, Mačeka i kneza Pavla. Mnogo za ovo vrelo letnje veče, ili je pivo loše. Ali ovo sa Amerikancima i laptopovima je baš osvežavajuće.