Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Kolumna Ljiljane Smajlović: Ko će prvi da trepne, Vučić ili studenti

Aleksandar Vučić se danas nalazi na politički rizičnom terenu, bez obzira na svu vlast koju je akumulirao
Datum: 20/04/2017

Kolumna Ljiljane Smajlović: Ko će prvi da trepne, Vučić ili studenti

Bila sam napredno dete. Smejte se, ali bila sam jedno od one nesnošljive dece što ih odrasli smatraju "vunderkindima" samo zato što sa dvanaest godina na stranom jeziku završe osnovnu školu kao najbolji u razredu. No maja 1968. nisam imala pojma zašto se bune studenti u Parizu, mada sam htela da umrem od sreće kada je u štrajk stupio i francuski licej "Dekart" u Alžiru, čiji sam internatski đak bila. Ne pamtim naše revolucionarne zahteve, ali se dobro sećam ustupaka koje smo izborili šetajući se po parku umesto da sedimo na nastavi.

Ukinuli smo polnu segregaciju u restoranu društvene ishrane: umesto u odvojenim salama, dobili smo pravo da ručamo zajedno, po četiri dečaka i devojčice za svakim stolom. I te kako se isplatilo biti među kolovođama, jer su kolovođe prve sebi probrale društvo. Za doručak su umesto bele kafe počeli da nam donose kafu i mleko, a najbolje su prošli maturanti: umesto bevande za ručak su im odvojeno servirali karafe vina i vode.

Mislite da me je bagatelna priroda naše "pobede", tog revolucionarnog razdvajanja bele kafe i bevande na osnovne sastojke, razočarala? Naprotiv. Ni dvanaestogodišnjoj devojčici nije mogla promaći nervoza nekadašnjih kolonijalnih upravnika, koji su se noktima držali za ostatke prestiža bivše imperije u tom delu arapskog sveta, kada smo došli da im isporučimo svoje zahteve. U prostoriju u kojoj su od moje majke tražili da nađem bolje društvo od "problematičnih" devojčica, došla sam sa ultimatumom. To kad strah promeni stranu, opojan je trenutak i nikad se ne zaboravlja.

 

CEO TEKST U NOVOM BROJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 20. APRILA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Beograđanin
20.04.2017 - 14:09
Perfektan tekst
Način na koji piše gospođa Smajlović je neponovljiv. Njene kolumne treba da uđu u udžbenike!