Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Ko sve štrajkuje u Srbiji: Nezadovoljni radnici Fijata, Goše, Gorenja, zaustavljena rekonstrukcija Slavije...

Radnici Fijata i radnici Goše nastavljaju sa štrajkom posle neuspelih pregovora koji su održani u četvrtak. Istog dana u štrajk su stupili radnici koji rade na rekonstrukciji Slavije i Ruzveltove
Piše Jovana Radovanović
Datum: 13/07/2017

Ko sve štrajkuje u Srbiji: Nezadovoljni radnici Fijata, Goše, Gorenja, zaustavljena rekonstrukcija Slavije...

Foto: Profimedia

Pregovori o prekidu štrajka radnika Fijata propali su pošto ministarstvo privrede nije prihvatilo zahteve Samostalnog sindikata Srbije, javio je N1.

Predstavnici sindikata vraćaju se u Kragujevac i, kako navode, nastavljaju štrajk uz najave da će biti radikalizovan.

Iz Štrajkačkog odbora jutros je isključen predsednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Stanić. Razlog ovakve odluke je to što je "Nezavisnost" protiv zamrzavanja štrajka, navode u tom sindikatu.

Međutim, radnici Fijata nisu jedini koji su nezadovoljni uslovima rada u Srbiji. Danas su u štrajk stupili i radnici preduzeća "MBA Ratko Mitrović - Niskogradnja" koji rekonstruišu, između ostalog, i Trg Slavija.

Radnici su obustavili rad zbog neisplaćenih zarada za februar i maj ove godine, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

MBA Ratko Mitrović rekonstruiše Ruzveltovu ulicu, Ulicu Mije Kovačevića i Trg Slavija u Beogradu, kao i prugu u Vreocima.

"Preduzeće nije isplatilo ni naknade za odlazak i dolazak na posao za mart, april, maj i jun ove godine", navodi se u saopštenju.

Takođe navodi se da zdravstvene knjižice zaposlenih nisu overene od marta, zbog čega ne mogu da se leče.

"Radnici su se okupili u Ruzveltovoj ulici i u Ulici Mije Kovačevića kod Novog groblja u Beogradu i odlučni su u nameri da istraju do ispunjenja svojih zahteva", navodi se u saopštenju.

Štrajkuju i radnici Centra za socijalni rad, doduše oni su u četvtak svoj rad obustavili na sat vremena u znak protesta zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtevi među kojima je i pojačanje obezbeđenja u ustanovama Centra.

Protest je pokrenut nakon što su se za samo nedelju dana desila dva ubistva u dve ustanove. Prošle nedelje muž je ubio ženu ispred Centra za socijalni rad Novi Beograd, a u sredu je muškarac ubio ženu i dete u rakovačkoj ispostavi Centra.

Propali su i pregovori radnika Goše sa generalnim direktorom te firme Milutinom Šćepanovićem, te će i oni nastaviti sa štrajkom.

Šef štrajkaškog odbora Milan Vujanić je pozicije radnika i rukovodstva fabrike opisao rečima "ista meta - ali odstojanje još veće".

U valjevskom "Gorenju" trenutno se radi, pošto je štrajk radnika zamrznut sinoć, ali će biti aktiviran u petak u podne, ukoliko zahtev zaposlenih za povećanje plate i bolje ulove za rad ne bude ispunjen. Oni traže povećanje zarada od po 6.000 dinara, dok je uprava ponudila povećanje od 2.500 hiljade. Radnici valjevskog "Gorenja" nezadovoljni su i lošim uslovima rada, odnosno visokim temperaturama u proizvodnim halama.
Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.SRP- Socijalistička radnička partija Hrvatske GO Kaštela.
14.07.2017 - 15:47
Podrška radnicima u štarajku.
Samo štrajkovima i građanskim neposluhom radnici mogu ostvariti svoja prava. Već odavno su obespravljeni a vlastodršci se bogate na njihovom radu svakodnevno ih zakidajući u njihovim pravima. Odlučnost i upornost su formula za postizanje cilja. Oni trebaju vas a ne vi njih. zato budite uporni i tražite više nego vas pripada jer će te jedino tako dobiti bar nešto. AKO NE TVORNICE - ONDA BAR PLAĆE RADNICIMA ZEMLJA SELJACIMA.