Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Ko je misteriozna osoba na naslovnici "Tajma" posvećenoj ličnosti godine

Nekima je promakao jedan vrlo važan detalj - lakat nepoznate žene * Misteriozna osoba simbolizuje sve one žene i muškarce koji tek treba da istupe po pitanju seksulanog zlostavljanja
Datum: 07/12/2017

Ko je misteriozna osoba na naslovnici "Tajma" posvećenoj ličnosti godine

Foto. Time.com

Magazin “Tajm” je konačno otkrio ko je osoba godine (ili osobe) 2017. ali nekima je promakao jedan vrlo važan detalj - lakat nepoznate žene. U sredu ujutru osvanula je naslovnica magazine „Tajm“  za 2017. godinu koja je posvećena ženama koje su srušile tišinu u svetu muškaraca i podigle svest o seksualnom zlostavljanju

Na naslovnici magazina se nalaze Tejlor Svift, Ešli Džad, Suzan Fauler, Izabel Paskal čije je ime promenjeno kako bi se zaštitio njen identite, i – jedan lakat nepoznate žene. U pitanju je radnica u jednoj bolnici u Teksasu koja je želela da ostane anonimna da bi zaštitila svoju porodicu, prenose mediji.

Ona je izjavila za „Tajm“ da je želela da podeli sa svetom svoje iskustvo sa seksualnim uznemiravanjem kao čin solidarnosti prema onima koji su javno progovorili i kao znak podrške onima koji još uvek ćute.

Urednik "Tajma" Edvard Felsental je istakao da ta osoba simbolizuje sve one žene i muškarce koji tek treba da istupe po ovom pitanju, ali se boje zbog straha od represije.

“Osoba koju delimično vidite na naslovnici je bolničarka sa kojom smo razgovarali, ali ona oseća da ne može da govori o onome što joj se desilo, a ne ugrozi čitav svoj život”, rekao je on, prenosi mashable.com.

Anonimna simbolika se odnosi na sve glasove koji su uključeni u pokret, a ne samo na istaknute ličnosti čije se priče već dele. Žene u skoro svakom poslu govore o uznemiravanju, a na hiljade i hiljade ljudi je koristilo haštag #МеТоо, kada su delili svoja iskustva na drušvenim mrežama. Taj lakat predstavlja svakog od njih.

Novinarka Helen Rosner je na Tviteru objasnila da žena čiji se lakat vidi na naslovnici simbolizuje sve ljude koji još ne mogu da puste glas u tišini seksualnog uznemiravanja.

Rosner je ovogodišnju naslovnicu uporedila sa naslovnicom „Njujork“ magazina iz jula 2015. koja je bila posvećena pričama 35 žena koje su optužile Bila Kozbija, američkog glumca i komičara, za silovanje i uznemiravanje.

„Kad je „Njujork“ magazin objavio njihovu naslovnicu, na njoj je bila jedna prazna stolica. Snažan vizuelan znak koji aludira da neki i dalje ćute„, zaključila je Helen Rosner.

Foto. Time.com
Foto. Time.com

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.