Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Ekonomija

Ko će kopati litijum po Srbiji

Kineski Tianki Lithium Corp prošle nedelje kupio 25 odsto čileanskog proizvođača litijuma SQM za 4,1 milijardu dolara. Srbija prva zemlja u Evropi po rezervama litijuma. Ko će se ovajditi od toga?
Piše Ana Mitić
Datum: 26/05/2018

Ko će kopati litijum po Srbiji

Foto Profimedia

Danas niko od nas ne bi mogao da ima mobilni telefon sa punjivom baterijom bez litijuma, zbog čega su nalazišta ovog hemijskog elementa veoma vredna, a kompanije koje se bave proizvodnjom baterija žele, logično, da se dokopaju nalazišta. Srbija je peta zemlja u svetu po količinama litijuma i prva u Evropi, a koliko je to važno videlo se prošle nedelje kada je kineski Tianki Lithium Corp saopštio prošle nedelje da će kupiti četvrtinu čileanskog proizvođača litijuma SQM za 4,1 milijardu dolara, piše Rojters.

 

Geološka istraživanja litijuma u nalazištima u okolini Loznice poslednjih nekoliko godina vrši britansko-australijska kompanija Rio Tinto. Iako je ranije spominjano da bi oni mogli 2018. početi sa eksploatacijom, profesor Rade Jelenković sa Rudarsko-geološkog fakulteta, koji je i predsednik Komisije za utvrđivanje i overu rudnih rezervi, kaže za Nedeljnik da je u ovom trenutku još sve u fazi istraživanja i da država nema zvaničan podatak koliki su resursi litijuma i bora.

"Kompanija je dužna da izradi elaborat koji treba da potvrdi kolika je ukupna količina i rezerve, kvalitet, tehničko-ekonomska procena, i na kraju koliko ležište vredi i koliko će trajati eksploatacija. Taj postupak od završetka elaborata do dobijanja dozvole u Srbiji traje od najmanje dve pa do četiri-pet godina, tako da bi eksploatacija u najboljem slučaju mogla da počne tek za dve godine".

Na pitanje zar nije bolje da država Srbija eksploatiše jadarit, Jelenković kaže da o tome ne treba ni razgovarati.

"Državi je svejedno ko će to raditi, da li će to biti samo Rio Tinto ili će raditi to zajedno sa još nekom kompanijom, ili će ustupiti posao nekom drugom, jer država ima interes pošto se po toni proizvedene rude plaća naknada. Dakle država niti dobija, niti gubi", pojašnjava Jelenković. On dodaje i da ukupni mineralni resursi iznose 135,7 miliona tona rude, sa 1,85 odsto litijum-oksida i 15,4 odsto oksida bora u donjoj zoni koja je kompletno istražena.

Dr Milinko Radosavljević, direktor Rudarskog instituta, kaže da bi svakako bilo bolje kada bi Srbija mogla sama da eksploatiše litijum, ali i da "jednostavno, država nema para".

"Mi ne možemo da sačuvamo ni postojeće resurse, rudnike kao što su Bor, Majdanpek i druge, a kamoli da otvaramo nove rudnike", kaže on.

U svetu je ukupno otkriveno 14 miliona tona litijuma, a prema pojedinim procenama u dolini reke Jadar u Srbiji ima oko 200 miliona tona minerala jadarit u zalihama.

I zato se postavlja pitanje koliko vrede naše zalihe ukoliko je četvrtina jedne kompaniej u Čileu prošle nedelje plaćena 4.1 milijadi dolara.

 

 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.N.
31.05.2018 - 15:26
Dok rovare po Beogradskom asfaltu...Drugi rovare po našim rudnicima.
Znači država niti dobija niti gubi od sopstvenih rezervi :SSS Ovo dokazuje nedokazano.
Balkan
01.06.2018 - 09:03
Drzava
Uvek je najeftinije bilo prodavati sirovine a najskuplje neki proizvod. Znaci drzava nema interes, a onaj ko ima interes platice jeftino sirovinu a drugo istrazivanje vrsi ino kompanije, pa sada da li verovati rezultatima ili ne pitanje je sada.
Bogoje Panajotovic
02.06.2018 - 19:14
.
Drzava niti dobija niti gubi, jer ona ce naplatiti nadoknade. Tu je zarada, kakav litijum, kakvi bakraci.