Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Kladioničarske kvote za predsedničke izbore: Janković jaći od Jeremića, Vučić i Nikolić izjednačeni

Jankovićeve šanse su gotovo duplo veće, pa se za njegovu pobedu može dobiti 15 puta više od uloženog novca
Datum: 10/01/2017

Kladioničarske kvote za predsedničke izbore: Janković jaći od Jeremića, Vučić i Nikolić izjednačeni

Kladioničarske kvote za predsedničke izbore kažu da je ombudsman Saša Janković veći favorit od nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, piše Blic. Jankovićeve šanse su gotovo duplo veće, pa se za njegovu pobedu može dobiti 15 puta više od uloženog novca. Kladionice premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Nikoliću daj iste šanse za pobedu sa kvotom 1,85, a odmah iza njih dvojice slede Vojislav Šešelj i Ivica Dačić sa kvotom 10. Kvote na Nikolu Selakovića i Jorgovanku Tabaković su 20, a na Zoranu Mihajlović 30. Bukmejkeri procenili su da je na Šutanovca 100, Nebojšu Stefanovića 300, a Boška Obradovića 400.

Đorđe Vuković iz Cesida takođe smatra da u duelu ombudsmana i Jeremića, trenutno Janković može da računa na veću podršku.

"Zaštitnik građana ima utemeljenje među intelektualcima, jer je iza njega stalo 100 javnih ličnosti, ali i pojedine stranke. S druge strane, u vezi sa Jeremićem kao kandidatom ima dosta problema i ne treba sumnjati da kladionice koje se bave novcem i žive od njega imaju dobre informacije o šansama svakog učesnika na izborima," istakao je Vuković.

Iza Jankovića je stala i Nova stranka čiji lider Zoran Živković očekuje da isto učini još desetak stranaka, odnosno da će ga podržati većina proevropske opozicije. Kada je o Jeremiću reč, on za sada računa na potencijalnu podršku SDS Borisa Tadića, Sande Rašković Ivić i verovatno Dijane Vukomanović, što je mnogo manje od Jankovića, pa kvote koje su kladionice izbacile ne iznenađuju mnogo.

Politikolog Vladimir Goati, takođe, deli mišljenje da Janković ima veću podršku, iako je "nedostatak političke prošlosti mač s dve oštrice".

"On je novo lice mlade demokratije koja dugo obiluje istim političarima. Činjenica da nema infrastrukturu iza sebe može da bude mana u smislu veće podrške, ali i prednost, jer gotovo svi politički funkcioneri trenutno imaju nizak rejting. Jeremić je, sa druge strane, čovek koji je nekoliko puta obletao Zemlju u borbi za mesto generalnog sekretara UN, što nesumnjivo može da mu koristi."

Ipak, kako kaže Vuković, šanse da novi predsednik Srbije bude opozicioni kandidat jako su male.

"Ne može se na ovakav način srušiti aktuelna vlast koja ima podršku 50 odsto glasača, dok proevropski opozicioni kandidat ima oko pet odsto."

Vuković je dodao da bi pobeda bilo kog kanidata osim Nikolića bila veliko iznenađenje.

"Ukoliko bi se Vučić kandidovao, nema tako jakog čoveka na koga bi preneo svu moć premijera. S druge strane, ukoliko Nikolić izađe na izbore, čisto sumnjam da će se pojaviti drugi kandidat SNS. Iako odnosi u ovoj stranci nisu sjajni, nisu ni toliko očajni."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.