Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Kim Džong Un preti otkazivanjem sastanka sa Trampom zbog vojnih vežbi Južne Koreje i SAD

"Ponašanje Severne Koreje nije iznenađujuće. Ono je iz škole pregovora Kim Džong Ila", navodi Entoni Rugiero, stariji saradnik u Fondaciji za odbranu demokratija
Datum: 16/05/2018

Kim Džong Un preti otkazivanjem sastanka sa Trampom zbog vojnih vežbi Južne Koreje i SAD

Foto: Tanjug AP

Severna Koreja je zapretila otkazivanjem sastanka sa SAD zakazanog za 12. jun u Singapuru.

Kao razlog za moguće povlačenje iz razgovora, potpomognutih "istorijskim susretom" dve Koreje u Panmundžomu 27. aprila, Pjongjang navodi zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje koje je nazvao "provokacijom".

Vazdušna vojna vežba "Max Thunder" održava se jednom godišnje i služi ojačanju južnokorejske i američke alijanse i borbene spremnosti, naveo je u izjavi portparol Pentagona, pukovnik Rob Mening.

Dvonedeljna vežba počeka je u petak. U njoj učestvuje 100 borbenih aviona, uključujući i 8 F-22 aviona sa smanjenim radarskim odrazom i nespcifikovan broj B-52 bombardera i F-15K mlaznjaka, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

"Odbrambena priroda kombinovanih vežbi je jasna godinama unazad i nije se promenila", izjavio je Mening.

Režim u Pjongjangu veruje su to vežbe za invaziju Severa i provokacija koja dolazi u doba otopljavanja odnosa između Pjongjanga i Seula, prenosi Jonhap.

Iako CNN prenosi da su zvaničnici u Beloj kući uhvaćeni nespremni ovakvim razvojem događaja i da uprkos tome nastavljaju pripreme za planirani sastanak između Donalda Trampa i Kim Džong Una, Entoni Rugiero, stariji saradnik u Fondaciji za odbranu demokratija kaže da je to bilo za očekivati:

"Ponašanje Severne Koreje nije iznenađujuće. Ono je iz škole pregovora Kim Džong Ila: podići očekivanja diplomatskim napretkom, otkazati/nagovestiti otkazivanje sastanka i to iskoristiti za više pogodnosti na sastanku."

"Trampova administracija mora da prozre ovaj očigledan primer da se iznude povlastice. SAD bi trebalo da nastave vežbe i da podsete Kima da će se kampanja maksimalnog pritiska nastaviti ako se Severna Koreja povuče sa samita", dodao je on.

Severna Koreja je zbog vojnih vežbi odložila je i nastavak pregovora i diplomatskih susreta sa Južnom Korejom, koji su bili zakazani za danas.

"Takvo ponašanje Severa nije u skladu sa duhom i svrhom Panmundžom deklaracijom potpisanom od strane vođa Severa i Juga 27. aprila", navodi se u saopštenju južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.