Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kolumna Branka Rosića: Kejv iz Arene i Zoran iz Borče

Danas mediji smatraju da je Zoran, ne Đinđić nego onaj iz Borče, veća vest od mesecima rasprodatog Nika Kejva. Ako su nekada mediji precenjivali čitaoce, danas oni u režiranju naših potreba potpuno potcenjuju čitaoce
Piše: Branko Rosić
Datum: 05/11/2017

Kolumna Branka Rosića: Kejv iz Arene i Zoran iz Borče

Foto Profimedia/Youtube Screenshoot

Juče, u ponedeljak, dođe Zoran Panović u redakciju. Pričamo. Pita on "Legendo, video si, puna Arena u subotu na Niku Kejvu, a malo je bilo o tome u novinama. Samo ovi, i to kratko." Po ko zna koji put razmišljam i vučem paralele između medija nekada i sad. Između medija u doba Jugoslavije i današnjih.

Sećam se da je u vreme mog odrastanja, kada sam novine čitao tek ovlaš i na preskok, bilo kritika baletskih predstava, pozorišnih, izveštaja sa FEST-a, BITEF-a, o rok koncertima naravno. Da li je to bilo zato što je politika u socijalizmu dosadna poput vesti o otvaranju fabrike koja je već prvog dana prebacila normu? Ali nešto drugo je meni zanimljivo, a to je da i onda, baš kao i danas, mediji kreiraju neki život koji baš i ne postoji. Kao što je baletska kritika bila odraz želje države da eto, kad se ugase strugovi, ima onih koje zanima "Labudovo jezero", a u stvarnosti njih je bilo baš briga, tako i danas mediji smatraju da je Zoran, ne Đinđić nego onaj iz Borče, veća vest od mesecima rasprodatog Nika Kejva. Ako su nekada mediji precenjivali čitaoce, danas oni u režiranju naših potreba potpuno potcenjuju čitaoce.

Nekada je novinar i urednik Politike osnivao najveći filmski festival -- FEST. Danas je na kulturnim dešavanjima najmanje novinara. Na džez festivalu, filmskim festivalima u DKC-u, na BITEF-u, uglavnom viđam Teofila i Milana Vlajčića, ostale tu i tamo. Ja razumem te današnje novinare jer treba ceo dan biti apdejtovan šta je rekao Zoran, onaj Zoran iz Borče. Onda dođu uveče kući i opet ih mobilni podseća da su propustili nešto u vezi s tim Zoranom. I gde sad da se ode u bioskop ili na džez festival kada ti mozak otpada od onoga što nisi uradio.

Ja se vučem po događajima na kojima vidim Vlajčića i Pančića. Ja sam zaostatak nekog međuvremena između baletske kritike u novinama i vesti o Zoranu iz Borče. Too old to rock'n'roll, to young to die!

Sinoć, na jednoj od pauza beogradskog džez festivala, pogledao sam telefon. Prokrstario sam Fejsbukom da vidim šta ima u svetu izvan Sava centra. I šta ima? Svi pitaju isto: "Da li gledate Ovoga?" To je ponedeljak veče i gostovanje el presidentea u političkom tok-šouu u prajm tajmu. Ne gledam. Odsutan sam. Opravdano. Onda zapišti zvono koje nas obaveštava da kreće drugi koncert i da je vreme da se uđe u salu. A i pre toga, iste večeri, na nastupu Donija Mekaslina, pitao sam se da li će iko sutra napisati da je u Beogradu nastupio poslednji saradnik Dejvida Bouvija i muzička duša njegovog poslednjeg albuma objavljenog pred smrt -- "Blackstar". Ujutru sam otišao na kiosk. Svuda je bio Zoran.

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.kako kada
06.11.2017 - 09:42
pokusavam razumeti sto je pisac hteo reci
placete za davidom bouviem, koji se divio hitleru, a ne placete za Jelenom 33 godisnjom pevacicom, majkom cetverogodisnje devojcice, koja je najbrutalnije ubijena, a jos se ne zna ko je tocno taj monstruozni ubica.....zasada je u pritvoru zoran iz borce, muz pokojnice..ps. i treba da se pise o zoranu iz borce, sve dok se ne kazni pravi ubica ..bio to zoran iz borce ili neko drugi.....