Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Keba i Katalonija: "Sad će i njima zaigrati mečka..."

Na nekim postovima izvučeno je i da je Katalonija podržala ideju otcepljenja Hrvatske i Slovenije u predvečerje raspada Jugoslavije, što je bio novi-stari dokaz katalonske separatističke odvratnosti
Piše: Branko Rosić
Datum: 08/10/2017

Keba i Katalonija: "Sad će i njima zaigrati mečka..."

Foto: Medija centar Beograd/Profimedia

"Katalonci su Šiptari", "Sad će i njima zaigrati mečka, a treba im ovo kad su rasturili Jugoslaviju". Ovo su razni postovi koje su Srbi ostavljali na društvenim mrežama tokom poslednjeg referenduma u Kataloniji.

Poslednjih godina često se isticao podatak da se među zemljama koje ne priznaju Kosovo nalazi Španija, što je bilo razumljivo zbog pitanja Katalonije. U nedelju uveče kada su izručene glasačke kutije u Kataloniji, Srbi su napali one koji su zaokružili "Si" jer je to udarac španskoj apstinenciji u pogledu priznanja Kosova. Na nekim postovima izvučeno je i da je Katalonija podržala ideju otcepljenja Hrvatske i Slovenije u predvečerje raspada Jugoslavije, što je bio novi-stari dokaz katalonske separatističke odvratnosti. Kada je svanulo, pojavili su se pojedini komentari da je zapravo sve super i da je katalonski referendum savršen jer će ta odurna Evropa konačno dobiti ono što je i posejala. Navedeno je i da su teroristički napadi po evropskim gradovima takođe posledica onoga što su vlade zemalja EU rovarile po Iraku, Libiji, Siriji...

Ali mi nikako da se dogovorimo oko tih referenduma. Nekoliko godina ranije ovde se unapred slavilo i priželjkivalo škotsko razdruživanje od Britanije. Nisu to radili fanovi Kenija Dalgliša, Roda Stjuarta, Vilijama "Hrabro srce" Volasa... već oni koji su u odvajanju Edinburga od Londona videli šamarčinu nekadašnjoj UK podršci Šiptarima i ostalim neprijateljima serbskim tokom devedesetih godina.

Ta naša priča sa otcepljenjima i referendumima je traumatična od samog raspada Jugoslavije, pa i ranije. Milošević i odmah referendum da je novi ustav bitniji od višestranaških (prvih) izbora. Setimo se koliko se pompezno ispratio kavaljerski potez kojim Milošević dozvoljava Slovencima da odu iz Jugoslavije jer s njima Srbija nema nesporazuma, dok Hrvatska i Bosna ne mogu. S godinama su sve bivše republike bivše SFRJ odlazile od Srbije poštujući referendume svojih građana. Srbija je ostala sama u svojim projekcijama svetske pravde koja ju je zaobilazila i koja je ipak dostižna, pa će se ta Evropa raspasti baš kao što je nekada Jugoslavija.

Kao da je sve došlo na svoje u ponedeljak 2. oktobra, pa je nekim Srbima konačno laknulo - Evropa se sigurno raspada, a ruski lovački avioni "MiG 29" konačno stižu u Batajnicu. Isti dan opozicija je dobila iznenadnog junaka. Na informativni razgovor u BIA pozvan je folk pevač Dragan Kojić Keba koji je ispitivan u vezi sa tek snimljenom pesmom koja, ocenjeno je, podriva nacionalne interese.

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.