Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

"Kazna od 500 perpera za one koji metež ili boj zapodenu": Narodna kultura u nemanjićkoj Srbiji

Svi čitaoci Nedeljnika od četvrtka 12. jula dobijaju na poklon šestu i poslednju knjigu iz edicije o Nemanjićima
Datum: 11/07/2018

"Kazna od 500 perpera za one koji metež ili boj zapodenu": Narodna kultura u nemanjićkoj Srbiji

Uspešan panađur podrazumevao je okupljanje što većeg broja ljudi. U tu svrhu su  na većim panađurima privremeno otpisivani dugovi. Povodom Malogospojinskog panađura u Prizrenu kralj Stefan Dečanski naređuje sledeće: I na ovaj panađur da ide svaki ... ako je kome i velikim dugom dužan, no da je svaki slobodan da dođe trgovati". Državne vlasti su obraćale dužnu pažnju na očuvanje javnog reda i mira. U pomenutoj kraljevoj povelji propisane su i najviše novčane kazne (od 500 perpera) za sve one koji 'prave smetnje' ili 'metež ili boj zapodenu', odnosno za sve one koji se 'late mača ili noža'", piše u knjizi "Narodna kultura u nemanjićkoj Srbiji, šestoj i poslednjoj knjizi iz poklon edicije, koja se čitaocima kao poklon deli uz svaki primerak Nedeljnika od 12. jula.

"Na panađurima su se mogli pojaviti i proricatelji koji su nastupajuće događaje prepoznavali na osnovu oblika oblaka ili prema zalasku sunca. Njih su nazivali oblakogoniteljima. Ukoliko je oblak podsećao izgledom na goluba očekivala se neka beda, ukoliko je ličio na čoveka sa mačem u ruci rat je bio na pomolu i sl. Samo ime oblakogonitelj ukazuje na pojedinca koji je imao moć da utiče na atmosferske prilike, odnosno na onog „koji oblake razgone". Njihova moć je bila znana jer su mogli da oteraju gradonosne oblake da bi sačuvali letinu, ali isto tako i očekivane kišonosne oblake neophodne u sušnim periodima", piše između ostalog autor dr Stanoje Bojanin.

***

NE ZABORAVITE: Uz svaki primerak Nedeljnika POKLON KNJIGA o Nemanjićima, šesta i poslednja iz poklon edicije. Ove nedelje: "Narodna kultura u nemanjićkoj Srbiji"Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.