Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Kako su "pali" Mladićevi jataci, a Mladić (još jednom) umakao poteri (5)

"Po informacijama koje smo kasnije dobili, jedan visoki funkcioner policije Republike Srpske dostavlja papir sa 11 adresa gde bi mogao da bude Ratko Mladić. Taj papir daje direktno Radetu Bulatoviću. Da je u tom trenutku izvršena akcija na svih 11 adresa, dakle da se obiju, ja sam siguran da bi Mladić bio u istom času u Hagu", rekonstruiše događaje Bruno Vekarić
Piše Slaviša Lekić
Datum: 27/11/2017

Kako su "pali" Mladićevi jataci, a Mladić (još jednom) umakao poteri (5)

Tanjug/AP

Mediji su, uz pompezne naslove i oznake "hitno", izveštavali o akcijama potrage koje je SFOR izvodio u Bosni, i o akcijama srbijanske tajne službe BIA koja je za Mladićem tragala u Vojlovici kod Pančeva, manastirima Lelić, Ćelije i Dokmir u okolini Valjeva, na planini Seličevica na jugu Srbije, u Guči, na planinama Rajac i Ravna gora, u Šapcu, Užicu i Čačku ili u vojnom kompleksu u Bubanj potoku, u blizini Beograda.

"Informacije su dolazile iz različitih izvora. Dolazile su od Haškog tribunala - njima su dostavljali na razne načine. Dolazile su od stranih obaveštajnih službi koje su isto dostavljale Haškom tribunalu, ili nekim drugim službama, recimo BIA ili nekoj službi u regionu, recimo Agenciji za nacionalnu bezbednost Crne Gore ili Obaveštajno-sigurnosnoj agenciji u BiH. Put informacija je bio različit", svedoči Aleksandar Kostić, načelnik SORZ MUP-a Srbije 2003-2009.

Od nepouzdanih informacija koje su se slivale, daleko veći problem bile su one pouzdane, koje su se odlivale iz srbijanskih bezbednosnih struktura.

"Nije postojala potpuna koordinacija policijskog sektora, obaveštajnog sektora i vojnog sektora... postojale su pukotine unutar te bezbednosne strukture", objašnjava Boris Tadić, u to vreme predsednik Srbije.

 "VBA je bila zadužena za prikupljanje informacija od lica koja su u službi ili koja imaju veze sa vojnom službom. BIA je bila zadužena za lica koja su, hajde tako da kažem, iz građanskog... građanske sfere, a Služba za otkrivanje ratnih zločina je bila zadužena da ih procesuira sve", priča Kostić.

"Postojao je jedan vid saradnje koji je više bio na papiru nego u praksi", dodaje pomoćnik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Dešavalo se da neke operacije nadgledanja organizuju jedni, pa se onda umešaju drugi i spreče da se ta operacija nadgledanja i dogodi", otkriva Žan-Danijel Ruh, specijalni savetnik Tužilaštva MKSJ 2003-2008, a Rasim Ljajić naglašava kako je Karla del Ponte u toj saradnji više naginjala BIA:

"Ona je uvek govorila, ja ne očekujem da vojska završi ovaj posao, pre očekujem da će to uraditi BIA."

Tužiteljka Del Ponte očigledno je delovala na oba fronta. Njeno mišljenje odigraće ulogu i u izboru naslednika ministra odbrane Prvoslava Davinića, koji je pritisnut brojnim aferama i suočen sa nekoliko sudskih istraga, početkom septembra 2005. podneo ostavku.

"Prva informacija o novom ministru je nama saopštena u kabinetu zamenika ministra odbrane od strane Karle del Ponte", priseća se general Dimitrijević.

"Predlog da ja budem ministar odbrane je od Ace Popovića, tadašnjeg predsednika Demokratske stranke Srbije. Nakon toga sam razgovarao sa Koštunicom u njegovom kabinetu i pitao koje su moje obaveze, šta vi od mene očekujete. Pored ostalih je bila i saradnja sa Haškim tribunalom."

"Karla je procenila da bi to možda mogao da bude put koji vodi do Mladića", tvrdi Rasim Ljajić.

"Imali smo informaciju da je on bio Mladićev prijatelj", kategorična je Karla del Ponte, dok tadašnji tužilac Vladimir Vukčević otkriva da je upravo Stanković obavio obdukciju Mladićeve ćerke koja je izvršila samoubistvo i dodaje:

"On njoj obećava, ne da će ga hapsiti, nego da će ga dovesti da se on dobrovoljno preda direktno Karli del Ponte."

Kraj 2005. godine obeležiće taktiziranje beogradskih vlasti sa dostavljanjem Haškom tribunalu nekompletnih personalnih dosijea optuženika iz Srbije. Samo nekoliko dana pre podnošenja godišnjeg izveštaja Del Ponteove Savetu bezbednosti, dodatnu konfuziju unosi pisanje Vladi Srbije bliskog dnevnika "Večernje novosti": Mladić je lociran i sigurno će biti uhapšen do Nove godine.

Ispostavlja se da ovog puta to nije namerna obmana. Jatacima se predočava da je tajnim službama Srbije poznata njihova uloga. U pregovorima, BIA insistira na kontaktu sa Mladićem.

"Pregovori su se vodili na neka dva nivoa. Jedan je bio, znači, neposredno Koštuničin kabinet - Nikitović i Darko Mladić - da se on dobrovoljno preda, a drugi je bio Rade Bulatović i Stanko Ristić", objašnjava Vekarić.

Na drugom koloseku, neformalno i daleko od očiju javnosti, za posrednika se ponudio i nekadašnji ministar policije u Đinđićevoj vladi - Dušan Mihajlović.

"U nekim takvim razgovorima došli smo i do Ratka Mladića i onda mi je on rekao da bi bilo dobro da nas dvoje razgovaramo sa Karlom del Ponte, jer je on u neposrednom kontaktu sa onima koji su pored Ratka Mladića i da su mu saopštili određene uslove pod kojima bi se Ratko Mladić predao", svedoči Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo u Srbiji.

Mihajlović je bio izričit što se tiče diskrecije: sastanak je zakazan na neutralnom terenu, u VIP salonu ženevskog aerodroma. "Putovali smo istim avionom, ali smo potpuno nezavisno stigli na aerodrom, otišli u taj salon. Razgovor je trajao jedno sat i po", priča Kandićeva.

"Nije mi dao konkretne informacije, samo me je pitao da li želim da ostanem u kontaktu sa njim i Natašom Kandić kako bismo izdejstvovali Mladićevu predaju", nadovezuje se Karla del Ponte.

"Ponovo smo izašli kao da nigde zajedno nismo bili. I nismo ni u avionu razgovarali. Čuli smo se telefonom. Ponovo smo se videli posle jedno mesec dana i tu je bio kraj tome. On je rekao - ne žele nikakve pregovore o predaji Ratka Mladića", završava ovu priču Nataša Kandić.

Rezultate nisu dali ni razgovori sa Mladićevim sinom Darkom, sa kojim se pregovaralo u više navrata. Uloga posrednika ponuđena je i Tužiocu za ratne zločine Srbije.

"Mene poziva tadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović kod njega na Banjicu", počinje priču Vukčević.

"Kaže Bulatović: 'Je l' ima neko ko bi pregovarao sa Ratkom Mladićem?' Pazite to pitanje sad. Dakle, mi ne znamo gde je, a Bulatović pita Vukčevića da li ima nekog ko bi pregovarao sa njim", svedoči razgovoru prisutni Vekarić.

"Bulatović?! Po mojoj proceni, on je, na primer, znao Mladićevu tačnu lokaciju", kategorična je Karla del Ponte.

"Nastao je tajac. I onda sam ja odgovorio: Ako vi nemate, ako treba, evo ja ću", kaže Vukčević.

"Kao garant tih nekih pregovora koji su trajali, on je doneo Mladićev verenički prsten i to je bilo stvarno veoma jasno da znaju gde je Ratko Mladić", nastavlja Vekarić.

Tužilac Vukčević pristaje da bude glavni pregovarač sa Mladićem, ali tada se dešava nešto potpuno neočekivano!

"Tada kada je on bio najbliži hapšenju, tada Bulatović, kao BIA, prave jedan zaokret i hapse sve poznate jatake", čudi se general Dimitrijević.

"... A prosto je trebalo samo ići za prstenom", dodaje Vekarić.

"Prsten" je bio i neformalni naziv te akcije u kojoj su početkom 2006. godine pohapšeni Jovan Đogo i Stanko Ristić, ali i drugi Mladićevi jataci, jedine karike na putu do odbeglog generala. "Moje uverenje je da je bila namerna greška. I da je otkrivanjem jatačke strukture u tom trenutku u stvari razbijen", kaže Tadić.

Naknadna saznanja rekonstruisala su mapu Mladićevog skrivanja od kada je napustio vojne objekte do momenta kad ostaje bez mreže jataka. Ali i bacila svetlo na neka ponašanja.

"Po informacijama koje smo kasnije dobili, jedan visoki funkcioner policije Republike Srpske dostavlja papir sa 11 adresa gde bi mogao da bude Ratko Mladić. Taj papir daje direktno Radetu Bulatoviću. Da je u tom trenutku izvršena akcija na svih 11 adresa, dakle da se obiju, ja sam siguran da bi Mladić bio u istom času u Hagu", rekonstruiše događaje Vekarić.

 

Ostale nastavke feljtona na Nedeljnik.rs pogledajte OVDE 

A CEO DOSIJE O MLADIĆU ČITAJTE U NEDELJNIKU OD 23. NOVEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU NA NOVINARNICA.NET

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.journalist u mirovini
28.11.2017 - 07:52
"Hvatanje Ratka Mladića"
Kako je hvatanje Ratka Mladića povereno agenciji BIA,gde su u bezbednosnim policijskim organima bili sami Crnogorci,kao \"najverniji\" režimu iako neobučeni partizanski kuriri za vreme rata.Najosnovnije pravilo je bi se trebalo tražiti kod rodbine ratnog zločinca,a to su brdjani naseljeni u Banatu.Tu nisu ni gvirnuli deset godina!U Lazarevu kod Bečkereka naseljena je u osmoj ofanzivi njegova familija gde se on krio kao da je na godišnjem odmoru.Sigurno je imao vezu sa BIOM a kao vic je bilo vreme kada će Mladić biti raspoložen za hvatanje!