Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Kako Katar sa Nejmarom dribla ceo svet: Priča o fudbalu, biznisu i terorizmu

Iza najskupljeg transfera u istoriji fudbala stoji porodično-politički obračun između najbogatijih sunitskih familija na Arabijskom poluostrvu, obračun Katara sa Barselonom koja je nekoliko puta, za kratko vreme, stavila prst u oko El Tanijevima, ali i želja da se promeni narativ o Kataru. Nejmar je i dalje iza Mesija i Ronalda, ali je pet odnosno sedam godina mlađi i biće u naponu fudbalske snage kada se bude održavalo Svetsko prvenstvo 2022. godine. Da bi "popravio" sliku o sebi kao sponzoru terorista, Katar je izabrao sportistu sa najvećim medijskim uticajem i brojem pratilaca na društvenim mrežama
Piše Željko Pantelić, dopisnik Nedeljnika iz Rima
Datum: 12/08/2017

Kako Katar sa Nejmarom dribla ceo svet: Priča o fudbalu, biznisu i terorizmu

Foto Tanjug/AP

Da je u pitanju samo fudbal, emir Tamim ibn Hamad el Tani ne bi nikada potrošio 600 miliona evra na dovođenje Nejmara u Pari Sen Žermen. Iza najskupljeg transfera u istoriji fudbala stoji porodično-politički obračun između najbogatijih sunitskih familija na Arabijskom poluostrvu, obračun Katara sa Barselonom koja je nekoliko puta, za kratko vreme, stavila prst u oko El Tanijevima, ali i želja da se promeni narativ o Kataru i provuku nezapaženo vesti koje mnogo više utiču na odnos snaga u Zalivu od angažmana O'Neja. Ceo svet priča o transferu Nejmara, dok sklapanje ugovora sa italijanskim kolosom Finkantijerijem za konstruisanje sedam novih ratnih brodova u vrednosti od pet milijardi evra, nije vest čak ni u Italiji.

U geopolitičkoj igri u Persijskom zalivu su hegemonija, prestiž, upotreba tzv. soft power i pre svega -- Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine. Saudijska Arabija koja sebe vidi kao neprikosnovenog lidera u sunitskom svetu, kako u religioznom, tako i u političkom kontekstu, već duže vreme sa podozrenjem gleda na mali susedni emirat, malo veći od Banata, sa 300.000 državljana i dva miliona stranaca sa dozvolom boravka. Ambicije, investicije, pa ako hoćete i uspesi Katara izazvali su rivalstvo i u ostalim emiratima u okruženju, kako onih u Bahreinu, tako i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Medijska podrška pokretu Muslimansko bratstvo preko televizije Al Džazira, kao i pragmatični odnosi sa Iranom i Turskom pojačali su antikatarsku koaliciju sa Egiptom. Njima treba pridružiti i Izrael pošto je Katar istorijski finansijer i jatak, kad zatreba, liderima palestinskog Hamasa koji EU, SAD i Izrael tretiraju kao terorističku organizaciju i koji praktično vlada Pojasom Gaze.

Listu svojih neprijatelja Katar je proširio i na deo establišmenta u Vašingtonu. Prema rezultatima istrage FBI-ja, Katar je pobedio SAD u trci za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine zahvaljujući korumpiranju članova FIFA koji su učestvovali u glasanju. Odnose je dodatno zaoštrio pogrešan izbor familije El Tani koja je sponzorisala kampanju Hilari Klinton na predsedničkim izborima. Čak ni državni sekretar Reks Tilerson koji je u odličnim odnosima sa El Tanijevima, budući da je decenijama pravio unosne poslove sa njima kao generalni direktor Ekson Mobila, nije uspeo da ubedi predsednika Donalda Trampa da spreči Rijad i njegove arapske saveznike da uvedu sankcije Dohi. Štaviše, jedan od motiva velike frustracije Tilersona, osim dosijea Rusija, upravo je razvoj događaja na Bliskom i Srednjem istoku gde glavnu reč, kada je u pitanju američka politika, vodi Trampov zet Džared Kušner.

Komšijama katarskog emirata posebno smeta što je otac aktuelnog vladara u Dohi, Hamad ibn Kalifa el Tani, uveo Katar u mnogo "jaču kategoriju" država od onih kojima pripada. Legenda kaže da je tokom osamdesetih godina, tada jedan od prinčeva pretendenata na katarski presto, mladi Hamad doživeo poniženje koje nikada nije zaboravio i koje je odredilo njegovu životnu i političku misiju. Tokom pregleda pasoša u jednoj zapadnoevropskoj zemlji, granični službenik je pitao budućeg emira gde je taj Katar i da li uopšte postoji ta zemlja. To nepoznavanje geografije jednog evropskog policajca povredilo je toliko ponos mladog Katariote da se zakleo sam sebi da će ceo svet čuti i znati gde se nalazi njegova zemlja.

O ambicijama Hamada najbolje svedoči način na koji je detronizovao svog oca. Svom tati Kalifu ibn Hamad el Taniju poslao je "telegram" na Ženevsko jezero da se ne vraća u Katar pošto je on izvršio državni udar i ustoličio se na tronu u Dohi. O njegovom pragmatizmu elokventno govori dozvola ocu da se vrati u Katar posle deset godina izgnanstva u Francuskoj i još više odluka da svom sinu od omiljene supruge šeike Moze, Tamimu, prepusti vlast. Prvi put u istoriji Katara došlo je do mirne tranzicije vlasti.

OPŠIRNU ANALIZU ŽELJKA PANTELIĆA ČITAJTE U AKTUELNOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 10. AVGUSTA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.