Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Kako je zastareo slučaj Alekse Jankovića: Odgovorni će nastaviti da rade sa decom, iako je utvrđena njihova odgovornost

"Godinama su prebacivali loptu jedani na druge sve sa ciljem da se izbegne kazna", kaže za Nedeljnik Dragana, majka Alekse Jankovića
PIše: Ana Mitić
Datum: 13/07/2017

Kako je zastareo slučaj Alekse Jankovića: Odgovorni će nastaviti da rade sa decom, iako je utvrđena njihova odgovornost

Republička prosvetna inspekcije, nakon revizije slučaja Alekse Jankovića, dečaka koji je tragično nastradao skočivši sa zgrade posle višemesečnog vršnjačkog nasilja, potvrdila je da je bilo propusta u radu direktorke škole Suzane Popović Ickovski, koja je odbila da postupi po preporuci zaštitnika građana. Međutim, i pored svih utvrđenih propusta Republička prosvetna inspekcija ništa zakonski nije mogla da uradi protiv odgovornih u prosveti, jer je slučaj u međuvremenu zastareo.

U dokumentu se pominju i propusti u radu školskog odbora, kojim je u vreme kada je direktorka bila Popović Ickovski presedavala Jasmina Stanković, sadašnja direktorka škole.

Foto: Odgovor Republičke prosvetne inspekcije posle revizije slučaja
Foto: Odgovor Republičke prosvetne inspekcije posle revizije slučaja

 

 

"Dokazano je što smo od samog početka tvrdili - da su svesno doveli da slučaj zastari kako ne bi bili pokretani disciplinski postupci, jer da jesu, iz sudske presude epilog tih postupaka bi bili suspenzija, otkazi i oduzimanje licence. Očito i jasno je da sva opstrukcija i podrška da se ne utvrdi krivica potiče iz doba Žarka Obradovića. Godinama su prebacivali loptu jedani na druge sve sa ciljem da se izbegne kazna", kaže za Nedeljnik Dragana, majka Alekse Jankovića.

"Kasnije ih je za sudske presude i postupanja zaštitnika građana bilo briga, jer su sve vreme znali da su kazne novčane i da će to narod platiti. Ko stoji iza ovih osoba? Kako i dalje rade u školama i napreduju u karijerama", pita ona i dodaje: "Dokazano je sve što smo godinama govorili. Dokazano je da su obe direktorke slučaj zataškavale, što nisu mogle same, već im je neko pomogao u tome. Među prvima inspektorka Dragana Krstić iz inspekcije iz Niša. One nastavljaju svoj rad, jer ih zakon štiti kao i svih ovih godina, pošto su istitucije zatvarale oči na naše pozive", dodaje ona.

Podsetimo, dosad su u ovom slučaju donete tri presude sa maksimalnim kaznama. Direktorka Suzana Popović Ickovski kažnjena je novčano sa 50.000 dinara, a škola sa 500.000 dinara zbog toga što nisu sprečili višemesečno i eksplicitno vršnjačko nasilje. I to je jedina škola u istoriji pravosuđa u Srbiji koja je kažnjena zbog propuštanja dužnog nadzora. Jednog od nasilnika koji je maltretirao Aleksu, Viši sud za maloletnike u Nišu osudio je zbog nasilja i pretnji na kaznu pojačanog vaspitnog nadzora od šest meseci do dve godine, a druga dvojica su dobili ukore suda za dela koja su izvršili kada su imali više od četrnaest godina.

Apelacioni sud u Nišu doneo je presudu da škola OŠ „Sreten Mladenovic Mika" iz Niša mora da isplati skoro dva miliona dinara odštete Dragani i Bojanu Jankoviću zbog pretrpljenog straha, duševnih bolova i povrede prava ličnosti usled propusta koji su doveli do smrti njihovog sina.

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.vege vege vege
18.07.2017 - 21:27
brinite o svojoj deci niko drugi neće
ovo u zemlji Srbiji nije tako neobi;no, sa trideset godina znam da se najvise od drzave moramo cuvati kao i uciti svoju decu da paze sta pricaju u javnosti i kome(dok sam studirala nije mi bilo tesko da pohadjam nekoliko vrsta borilackih vestina, jer je bilo mnogo narkomana tamo gde sam stanovala )