Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Kako je Putin zaveo Olivera Stouna (i Trampa)

Mnogi su tražili objašnjenje Trampove fascinacije Putinom. Kako se moćnom, bogatom Amerikancu dopada tiranski, korumpirani lider neprijateljske sile? "Putinovi intervjui" sadrže psihološki i intelektualni odgovor. Stoun, čini se, gaji isto divljenje prema Putinu kao Tramp, a ovde je demonstrirao i na kojim se uslovima to divljenje temelji
Maša Gesen / The New York Times International Report
Datum: 17/07/2017

Kako je Putin zaveo Olivera Stouna (i Trampa)

Foto: Screenshot

Četvorosatno gledanje kako Oliver Stoun intervjuiše ruskog predsednika Vladimira Putina nije lekcija iz novinarstva. Stoun je nevešt u intervjuisanju i ne uspeva da iz Putina izvuče ništa što svet ranije nije već od njega čuo. Gledanje iz zabave takođe je upitno: sva četiri dela sadrže mnogo dosadnog razgovora.

Ipak, "Putinove intervjue" koje je objavio Šoutajm možda treba gledati zbog pogleda na jednu određenu vrstu odnosa. Mnogi su tražili objašnjenje Trampove fascinacije Putinom. Kako se moćnom, bogatom Amerikancu dopada tiranski, korumpirani lider neprijateljske sile? "Putinovi intervjui" sadrže psihološki i intelektualni odgovor. Stoun, čini se, gaji isto divljenje prema Putinu kao Tramp, a ovde je demonstrirao i na kojim se uslovima to divljenje temelji.

Uslov broj 1: Neznanje. Izgleda da Stoun zna samo najpovršnije o Putinu i ruskoj istoriji. Zato može da nekritički sluša dok Putin laže. U drugoj epizodi, dok odgovara na pitanje o stanju demokratije u Rusiji, Putin tvrdi da u Rusiji postoje "stotine televizijskih kompanija" koje država ne bi mogla da kontroliše čak i da pokuša. Ovo je neistina, ali prolazi nezapaženo.

U trećoj epizodi Putin govori dugačku priču punu preokreta o poreklu rata u Ukrajini, koja kulminira tvrdnjom da je rat počeo nakon što su ukrajinske specijalne jedinice kidnapovale Ruse sa istoka Ukrajine. Stoun prihvata te fantastične tvrdnje.

Uslov broj 2: Ljubav prema moći i veličini. Druga epizoda je priča o udvaranju na više načina. Putin pokazuje Stounu svoje štale sa konjima. Onda dvojica muškaraca zajedno gledaju film. Stoun zatim posmatra Putina kako igra hokej i hvali njegove sportske veštine.

Potom, Stoun pominje prava LGBT zajednice i Putin kaže da se ne bi tuširao sa gej muškarcem zato što ne bi želeo da ga iskušava i zbog toga što je majstor u džudou.

Drugim rečima, hipotetički gej muškarac smatrao bi da je Putin neodoljiv, i Putin bi morao da ga prebije. I Stounu i Putinu ovo je bilo zabavno.

U trećoj epizodi, Putin Stounu pokazuje svoju kuću u Sočiju. Stoun je propisno zadivljen.

Odlaze u Kremlj. "Ovo je baš veliko mesto", oduševljava se Stoun. "Možete li da mi pokažete okolo?"

Putin ga odvodi u kancelariju u kojoj se na ekranu prikazuje Putinov famozni govor iz 2007. u kojem se odriče NATO-a i Zapada, i u drugu u kojoj ruski predsednik drži portret svog oca dok je bio mladi mornar na Krimu. Na kraju epizode, Stoun Putinu recituje predsednikov govor o aneksiji Krima. Putin je očigledno zadovoljan onime što čuje.

Uslov broj 3: Zajedničke predrasude. I Stoun i Putin užasavaju se muslimana. U prvoj epizodi, Stoun govori Putinu da je Vilijam Kejsi koji je osamdesetih vodio CIA imao projekat "da muslimane izgna na Kavkaz u Centralnoj Aziji". (Stoun očito nije svestan činjenice da su Kavkaz i Centralna Azija dva različita mesta, udaljena stotinama kilometara.)

U drugoj epizodi Stoun je saosećajan: "Pomenuli ste ranije da belo rusko stanovništvo nestaje", govori, očigledno verujući da je Rusija u opasnosti. Ali Putin ima dobre vesti: "Srećom, preokrenuli smo tu situaciju. Za tri godine uspeli smo da povećamo prirodni priraštaj."

Uslov broj 4: Nesposobnost – ili nespremnost – da se činjenice razdvoje od fikcije. Čini se da Stoun kroz seriju razgovora Putinu postavlja unapred pripremljena pitanja koja je verovatno napisalo osoblje ruskog predsednika. To je uobičajena stvar i na godišnjim konferencijama za štampu sa ruskim novinarima.

U prvoj epizodi, na primer, Stoun pita Putina o pokušajima atentata na njega. Bilo je, ističe Stoun, više zavera protiv Putina nego protiv Fidela Kastra.

"Zvanično je pet onih za koje znam", kaže samouvereno. Ovo je izvanredno, pošto novinari koji pokrivaju Putina nisu čuli ni za jedan.

Uslov broj 5: Moralna neutralnost. Da bi neko posedovao neznanje, rasističke predrasude, ljubav prema moći i kompletno zanemarivao činjenice, on mora živeti u svetu u kojem sve može da znači bilo šta i ništa nije sigurno.

Ovo najbolje ilustruje citat iz četvrte epizode. "Staljin je bio proizvod svog vremena", kaže Putin. "Možete da ga demonizujete koliko hoćete, ili da, sa druge strane, govorite o njegovom doprinosu pobedi nad nacizmom. Ali prekomerna demonizacija Staljina samo je još jedan način da se napadne Sovjetski Savez i Rusija, da se ukaže da današnja Rusija nosi beleg staljinizma. Svi imaju nekakav beleg. Pa šta?"

Pa šta ako Rusija idolizuje čoveka koji je ubio milione građana Sovjetskog Saveza i desetine miliona zatvorio u koncentracione logore? Pa ništa, očigledno.

Naravno, Oliver Stoun nije Donald Tramp. Ali sa njim deli određen način na koji posmatra svet i u njemu obitava – istrajući u tome i praveći od toga spektakl.

 

Maša Gesen je autorka knjige "The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin"


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Jedna mala
18.07.2017 - 13:55
Istina, samo istina
Sve ovo sto je draga gospodja navela u pet tacaka, narocito cetvrta tacka, vazi za nju i za mnoge njoj slicne koje su bile opcinjene Obamom i Klintonkaom. Putina svakako ne moze da se ospori da je podigao Rusiju iz pepela na nivo vaznog igraca u medjunarodnoj politici i to za veoma kratko vreme. Mozda je to razlog opcinjenosti Trampa i Stoun-a Putinom?
Краљевчанин
18.07.2017 - 13:55
"Објективан" текст
Какав необјективан текст. Аутор је на жалост пун мржње према Русији и Путину, и самим тим необјективно сагледава чињенице. Јасно је да Путин није идеалан лидер, Али је сигурно један од најбољих које је Русија имала. У тренутку када је дошао на чело Русије, земља им је била у тоталном расулу. Наравно добрим делом и захваљујући ЦИА која је одлично одрадила домаћи. Истина је да у Русији и даље има доста корупције, али то није она држава са краја 90-их. У њој људи пристојно живе, осећају егзистенционалну, безбедносну и сваку другу сигурност. Што се тиче чињенице да покушава да заштити демонизацију Стаљина, то је и очекивано. Председник државе мора да брани интересе државе без обзира какво мишљење о Стаљину има. Напад на Стаљина је напад на Русију. Не постоји држава која у својој прошлости нема неки део историје због које се треба стидети. Све у свему, смешан и необјективан текст. Могао би да завара основце до 4. разреда под условом да су гледали много Америчких филмова из 80. и 90-их година, где је Рамбо у главној улози.