Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Testnovi

Jovo Bakić: Reforma se ovde svodi na radnike u pelenama

"Građanke i građani treba da shvate da im nijedna vlast, a naročito ne ova postojeća, neće ništa dobrovoljno dati, jer kako jedan slogan na sudentskim protestima veli: 'Narod gladuje, elita se raduje'", rekao je i dodao da su političari masovno "agenti krupnog kapitala, pripadnici pljačkaške oligarhije, neretko vezani s mafijašima, i zainteresovani isključivo za lično, a ne i za opšte dobro"
Datum: 18/04/2017

Jovo Bakić: Reforma se ovde svodi na radnike u pelenama

Foto: Medija centar

"Reforma se ovde svodi na radnike u pelenama, fizički ugrožene i psihički zlostavljane, što sve zajedno predstavlja najodvratniju povredu ljudskog dostojanstva. Radnici u Srbiji seku sebi prste, vešaju se na radnom mestu, jer mesecima ne dobijaju platu, zastrašeni su, gladni, poniženi, uvređeni", rekao je u intervjuu za Danas Jovo Bakić, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu i sociolog, odgovarajući na pitanje da li su reforme donele promenu.

"Njima, kao i svima drugima, najmoćniji političar uporno poručuje kako je potrebno da budu marljiviji, da se ugledaju na njega, danonoćnog trudbenika, preplavljenog osećajem nadmoći, utonulog u samozadovoljstvo vrhunskog manipulatora javnošću, jer njegov se rad samo u tome i sastoji, te da usvoje protestantsku etiku i kapitalistički duh koji će im omogućiti da rade 20 sati dnevno", dodao je on. "Da li zaposleni u Srbiji imaju pravo na odmor, zabavu, kulturno uzdizanje, lično usavršavanje i duhovno oplemenjivanje?"

Bakić je istakao i da je dobro što su se protestu studenata priključili vojnici, policajci i nastavnici, a da je važno da im se pridruže i drugi zaposleni, jer je socijalna situacija svakim danom sve teža i jedva izdrživa.

"Građanke i građani treba da shvate da im nijedna vlast, a naročito ne ova postojeća, neće ništa dobrovoljno dati, jer kako jedan slogan na sudentskim protestima veli: 'Narod gladuje, elita se raduje'", rekao je i dodao da su političari masovno "agenti krupnog kapitala, pripadnici pljačkaške oligarhije, neretko vezani s mafijašima, i zainteresovani isključivo za lično, a ne i za opšte dobro". Ne samo da se njima ne može verovati, tvrdi Bakić, već se oni moraju "na buljuke" razjuriti.

"Njima se mora suditi za sva zla koja su nanosili i nanose građanstvu Srbije."

On je istakao i da radnici još uvek nisu sasvim probuđeni, uprkos pokušajima studenata da ih razdrmaju, jer su zaokupljeni preživljavanjem na jedvite jade teške svakodnevnice, a siromaštvo i nezaposlenost retko podstiču na protest.

"Radnikom i nezaposlenim čovekom, koji jedva preživljavaju, a nacionalizmom, sujeverjem i zaglupljujućim političkim i drugim rijaliti sadržajima se bestidno opijaju i zaglupljuju, lako je manipulisati", naglasio je Bakić.

Studentski protesti, kako je rekao, pored političke imaju i jasnu socijalnu dimenziju, jer studenti poručuju da ne prihvataju neoliberalne recepte koji se svode na štednju u obrazovanju i zdravstvu, vojsci i policiji, odnosno na "uništavanje budućnosti ovog društva, jer bez zdravog i obrazovanog stanovništva, koje će biti bezbedno, budućnost ne može biti svetla".


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.sneyana
18.04.2017 - 14:08
PROTEST
Jovo, protestvujmo. Svi.