Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Jasmina Grković-Mejdžor: Ako bismo otuđili latinicu, odrekli bismo se književnog i jezičkog nasleđa

"I pozivi da se ćirilica sačuva su opravdani jer je današnje dvoazbučje, u savremenim civilizacijskim uslovima, na štetu ćirilice. Stoga kao društvo moramo uložiti posebne napore da se ćirilica očuva"
Nenad Čaluković
Datum: 08/06/2018

Jasmina Grković-Mejdžor: Ako bismo otuđili latinicu, odrekli bismo se književnog i jezičkog nasleđa

Foto Igor Pavicevic

Jezik i reči obeležili su životnu i profesionalnu karijeru akademika Jasmine Grković-Mejdžor. Profesor je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i slovi za jednog od najboljih poznavalaca srpskog jezika. I zato ne čudi što u seriji "Razgovora sa akademicima" u Nedeljniku otkriva i predočava neke interesantne detalje, poput toga da je istorijski gledano i latinica srpsko pismo ili da je "crnogorski jezik" - koji ona obavezno piše pod navodnicima - zapravo politički pojam, odnosno preimenovani srpski jezik. 

"Glagoljicu je u Srba, nakon izvesnog vremena dvoazbučja, rano smenila ćirilica. Koristila se u Raškoj, Humu, celoj Bosni. Latinica se pojavila u XV veku u primorskim oblastima, njome su pisali renesansni autori, doduše latinicom koja je pratila italijansku grafijsku praksu, dok je u severnim oblastima pratila mađarsku. Vuk je smatrao i latinicu srpskim pismom, i u prvom izdanju Srpskog rječnika iz 1818. štampao je tabelu Alphabeti Serborum - srpska pisma, pod odrednicom Serb. graec. naveo ćirilicu a pod Serb. lat. - latinicu, koju je razlikovao od hrvatske, zasebno navedene (pod Croat.), a obe se razlikuju od savremene", rekla je između ostalog Jasmina Grković-Mejdžor. 

"U današnjoj formi latinicu su u XX veku, recimo, koristili dubrovački Srbi, koji su oba pisma smatrali svojima. Tako se u srpskom listu Dubrovnik štampalo i ćirilicom i latinicom. Stoga je, po mom uverenju, istorijski gledano, i latinica srpsko pismo. Ako bismo je otuđili, odrekli bismo se njome pisanog književnog i jezičkog nasleđa. No pozivi da se ćirilica sačuva su opravdani jer je današnje dvoazbučje, u savremenim civilizacijskim uslovima, na štetu ćirilice. Stoga kao društvo moramo uložiti posebne napore da se ćirilica očuva."

 

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 7. JUNA. DIGITALNO IZDANJED DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

*NE ZABORAVITE: SVI ČITAOCI DOBIJAJU POKLON KNJIGU O NEMANJIĆIMA

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.