Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Izbori u Nemačkoj: Merkelovoj novi mandat, fijasko velikih partija i “pobeda” desnice

Demohrišćani Angele Merkel osvojili su znatno manje glasova nego što je očekivano, dok SPD ima najgori rezultat u istoriji
Datum: 24/09/2017

Izbori u Nemačkoj: Merkelovoj novi mandat, fijasko velikih partija i “pobeda” desnice

Foto: Tanjug-Boris Roessler/dpa via AP

Demohrišćani Angele Merkel osvojili su 33,2 odsto glasova na izborima za Bundestag. Drugi je SPD sa 20,8 odsto glasova, a "pobednici" izbora su AfD sa 13,1%. Liberali su osvojili 10,4 odsto, Zeleni osvojili 9,2%, a Levica 8,2 odsto.

U ovom odnosu snaga Merkelova će ostati kancelarka, ali pitanje je u kojoj koaliciji.

Demohrišćani Angele Merkel osvojili su znatno manje glasova nego što je očekivano, dok SPD ima najgori rezultat u istoriji.

U poređenju sa prethodnim izborima, velike partije su na ovim osvojile znatno manje glasova. Demohrišćani 8% odsto manje, SPD 5,5% manje, dok su desničari AfD-a osvojili čak 8% više glasova nego ranije.

U Bundestag ulazi šest lista, a matematički i politički ostaju moguće samo dve koalicije: ili nastavak Velike koalicije CDU/CSU i SPD, ili Jamajka koalicija (CDU/CSU, FDP, Zeleni), piše "Dojče vele".

Međutim, ubrzo nakon objavljivanja prvih rezultata oglasili su se iz SPD navodeći da će ići u opoziciju, tako da "Velika koalicija" nije opcija, već je prva opcija "Jamajka koalicija" koja do sada nije isprobana na nacionalnom nivou.

Reč je o koaliciji koju bi činile stranke u boji zastave Jamajke - crni (demohrišćani), žuti (Liberali) i Zeleni.

Odluka SPD takođe znači da desničarska AfD neće biti glavna opoziciona stranka, kako se činilo odmah posle izbora.

Merkelova se osvajanjem četvrtog mandata izjednačila sa svojim političkim ocem Helmutom Kolom.

61,5 miliona nemačkih građana sa pravom glasa biralo je novi saziv Bundestaga.

Svaki birač imao je dva glasa – prvim se glasa za direktnog kandidata u izbornoj jedinici, a drugim za stranačku listu. Tako polovina od 598 mesta u Bundestagu (299) odlazi ljudima izabranim imenom i prezimenom s tim da na kraju u parlamentu odnos snaga mora biti onakav kako je odlučeno drugim glasom.

Redovno se dešava da stranke osvoje više direktnih mandata nego što odgovara njihovom procentu i u tom slučaju se broj mesta u Bundestagu povećava. U prošlom sazivu je tako bilo 630 poslanika, a ovaj put će ih verovatno biti i više.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja predviđala su ubedljivu pobedu demohrišćana Angele Merkel, ali i da će ona izgubiti najviše glasova u odnosu na prošle izbore kada je osvojila 41,5 odsto.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Hamo
25.09.2017 - 13:22
aganovicm20@gmail.com
Hvala bogu Srbija nema tih problema, u njoj je najridnija desnica odavno na vlasti.