Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Istraživanje: Trećina studenata planira da ode iz zemlje po diplomiranju, gotovo svi u tome imaju podršku roditelja

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku kaže da je to jedan od rezultata istraživanja "Migracije studenata" u kojem je učestvovalo 11.000 studenata sa državnih i privatnih fakulteta iz Srbije
Datum: 21/06/2018

Istraživanje: Trećina studenata planira da ode iz zemlje po diplomiranju, gotovo svi u tome imaju podršku roditelja

Foto: Igor Pavićević

Trećina studenata planira da nakon završenog fakuleta ode iz Srbije, a 90 odsto za to ima i podršku roditelja, izjavila je  Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku kaže da je to jedan od rezultata istraživanja "Migracije studenata", koje će danas biti zvanično predstavljeno na konferenciji za medije, a u kojem je učestvovalo 11.000 studenata sa državnih i privatnih fakulteta iz Srbije, preneo je B92.

"Najbitniji podatak je da jedna trećina studenata planira da čim završi studije ode iz zemlje i to je poražavajući podatak. Od onih koji planiraju da odu, 90 odsto njih ima podršku roditelja, a 70 odsto već ima ili bliskog srodnika ili prijatelja, koji je negde u inostranstvu i koji bi mogao da im pomogne", istakla je Đukić Dejanović.

Među razlozima zašto žele da napuste zemlju, ministarka navodi da najčešće navode da žele da rade u svojoj sturci, pristojno zarade, imaju krov nad glavom i obezbede svoju egzistenciju.

"Njihova želja je da rade u svojoj struci i da budu plaćeni kao u Nemačkoj ili Americi", naglasila je Đukić Dejanović.

IT stručnjaci i medicinari su najčešći profili koji se školuju u Srbiji, a svoje znanje žele da unovče u inostranstvu. Istraživanje je pokazalo i da medicinari najčešće navode Nemačku kao zemlju u kojoj bi mogli da rade, dok 11 odsto studenata IT - ja želi da ide u Ameriku.

"Po učestalosti gde žele da se zaposle to su Švajcarska, Austrija i Norveška. To su zemlje gde naši obrazovani ljudi idu", podvukla je Đukić Dejanović.

Ministarka upozorava da će, ako se tako nastavi, u narednim decenijama demografski profil Srbije u kulturološkom, ekonomskom, populacionom, intelektualnom smislu, biti još siromašniji.

"Zbog toga demografija i populaciona politika jesu briga Vlade Srbije, a smatram i da sa migrantima mora mnogo organizovanije da se radi, jer neće svi uspeti da odu preko, već će deo njih ostati ovde", istakla je Đukić Dejanović.

Međutim, ministarka je naglasila da je pozitivna strana istraživanja što je 50 odsto studenata reklo da ne bi otišli iz zemlje ako bi im država obezbedila "kredit za stan, za naučno-istraživački rad, bolji status, bolju mogućnost zaposlenja".

Kao odgovor na rezultate istraživanja, ministarka vidi u upisnoj potlici, koja podrazumeva da se školovanje podudara sa potrebama srpskog tržišta.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.SiNiša
22.06.2018 - 08:10
Neka prvo plate školovanje
Заиста је тешко уверити младе да пробају у Србији да се изборе за пристојан живот. ЛАкше им је да, линијом мањег отпора, оду у иностранство где ће, већина њих, да конобарише и молерише онако: стручно. А родитељи нека их подржавају ако су им плаћали школовање. Ако нису (а нису! сви смо им га плаћали), нека га сада плате, али не по смешним ценама од неколико стотина долара по семестру већ по десетак хиљада, колико то задовољство од школовања кошта у том бољем свету. Да се и код нас плаћају стручњаци, као у већини држава које боље функционишу од ове ОКУПИРАНЕ, а наше, и овде би било посла за праве стручне младе људе. Али ми волимо напредно а просто. Па испадне простачко-пљачкашко.