Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Istina o migrantima, od Sirije preko Beograda do Berlina: Novi broj Njujork tajmsa na srpskom

Svi čitaoci Nedeljnika od 12. jula na poklon dobijaju novi broj Njujork tajms
Patrik Kingsli
Datum: 11/07/2018

Istina o migrantima, od Sirije preko Beograda do Berlina: Novi broj Njujork tajmsa na srpskom

Naslovna strana novog broja Njujork tajmsa

LAMPEDUZA, Italija – Svakoga dana na grčke plaže bi stizalo hiljade migranata. Kroz italijanske luke bi hiljade njih prošlo svake nedelje. Svakog meseca bi na hiljade prošlo granice Nemačke, Austrije i Mađarske.

Tako je bilo 2015.

Tri godine kasnije, na vrhuncu evropske migrantske krize, grčke plaže su mirne. Od prošlog avgusta, luke na Siciliji su relativno prazne. A ovde, na udaljenom ostrvu Lampeduza – najjužnijoj tački Italije i nekada udarnom mestu krize – centar za migrante je često dugo tih. Posetioci kampa su nedavno čuli samo pesmu ptica.

"Ovako tiho nije bilo od 2011", kaže gradonačelnik ostrva Salvatore Martelo. "Broj onih koji dolaze se dramatično smanjio."

To je paradoks evropske migrantske krize. Broj migranata je na nivou pre 2015. iako migrantska politika potresa Stari kontinent.

Lideri Evropske unije dogovorili su se na samitu u Briselu 29. juna da će ojačati spoljne granice i da će otvoriti skrining centre za migrante kako bi brže odlučili da li su legitimne izbeglice ili nisu.

A 2. jula nemačka kancelarka Angela Merkel koja je prilično politički rizikovala primivši stotine hiljada migranata u Nemačku, pristala je da se sagrade kampovi za tražioce azila i ojača granica sa Austrijom kako bi spasla svoju vladu.

To je spektakularan preokret lidera koji je branio liberalni evropski poredak uprkos žestokom pritisku desnice i konzervativaca iz njene koalicione vlade.

Zemlje i dalje imaju problema da apsorbuju oko 1,8 miliona izbeglica koji su došli pomorskim putem od 2014. Zabrinutost javnosti sve je veća u zemljama poput Nemačke posle medijski veoma ispraćenih napada u kojima su učestvovali migranti, uključujući i ubistvo 19-godišnjeg nemačkog studenta 2016. i teroristički napad na božićni vašar iste godine u kome je poginulo 12 osoba.

Politički lideri se i dalje ne slažu oko toga ko bi trebalo da preuzme odgovornost za novopridošlice – granične zemlje poput Grčke i Italije preko kojih većina migranata ulazi u Evropu ili bogate zemlje poput Nemačke gde migranti i pokušavaju da stignu.

© 2018 The New York Times

Ceo tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 12. jula.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.