Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Istaknuti srpski epidemiolog tvrdi: Niti Srbijom hara rak, niti ima epidemije

Sva evropska statistička poređenja zasnivaju se, istakao je Radovanović, na podacima nacionalnih nadležnih ustanova, u našem slučaju na istinitim izveštajima Instituta "Batut", prema kojima je mesto Srbije na evropskoh lestvici obolevanja i umiranja od raka blizu neupadljive sredine
Datum: 16/05/2017

Istaknuti srpski epidemiolog tvrdi: Niti Srbijom hara rak, niti ima epidemije

Foto: Screenshot

"Niti Srbijom hara rak preko očekivanja, niti je Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' ikada davao povoda da se tako nešto nasluti. Štaviše, iz retkih pojedinačnih izjava 'Batutovih' stručnjaka jasno je da nema govora o epidemiji bilo leukemije, bilo raka uopšte", piše za Danas dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Prethodnih dana mediji su preneli Tanjugovu vest da dvoje poslanika Evropskog parlamenta, Austrijanka Ulrike Lunaček i Slovenac Igor Šoltes, "izražavaju zabrinutost zbog izveštaja Instituta za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' o tome da je od NATO bombardovanja broj smrtnih slučajeva u vezi sa leukemijom, kao i broj novoobolelih, značajno porastao". Predlagači traže da Evropska komisija "podrži dalja istraživanja ovog problema i da ispita mogućnost pružanja odgovarajuće tehničke i medicinske pomoći srpskim vlastima radi savlađivanja ove hitne situacije".

Sva evropska statistička poređenja zasnivaju se, istakao je Radovanović, na podacima nacionalnih nadležnih ustanova, u našem slučaju na istinitim izveštajima Instituta "Batut", prema kojima je mesto Srbije na evropskoh lestvici obolevanja i umiranja od raka blizu neupadljive sredine.

"Nevolja je što tada niko neće kriviti predsednika jedne nevladine organizacije koji detinjasto veruje da falsifikovanjem naše zvanične statistike obavlja patriotsku misiju. Neće se na tapetu naći ni 'patriotski mediji' koji već godinama uporno naturaju tezu o navodnom pomoru od raka. Bruka će bti usmerena ka Srbiji i njenim institucijama", istakao je doktor i dodao da se ne može reći da su vlasti u tome sasvim nedužne.

Rukovodstvo Instituta za javno zdravlje ni na koji način se nije ogradilo od "grotesknog iskrivljavanja" sopstvenih podataka, naveo je, niti Ministarstvo zdravlja išta čini da suzbije "politički poželjne" dezinformacije.

"Ispostavlja se da ništa nismo naučili tokom nesrećnih devedesetih, kada se verovalo u korisne laži, našu poslovičnu lukavost i zapadni naivluk", zaključio je Radovanović.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Cetvrti jahac apokalipse
18.05.2017 - 08:04
Dokle?
15. februara 2017. pustali smo balone na Trgu Republike za decu obolelu od raka. RTS je objavio da je po broju slucajeva malignih bolesti kod dece i mladih do18 godina SRBIJA PRVA U EVROPI! Eto,profesore po cemu bi trebalo da VAS BUDE SRAMOTA KADA TVRDITE DA UMIRE STARIJA POPULACIJA.