Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Hiljadu dinara malo. Ali ta žena je radila samo mesec dana u svom životu"

Slavica Đukić Dejanović, komentarišući Zakon o finansijskoj podršci porodici, koji je diskriminisao neke grupe žena, rekla da će sada i one koje "do sada nisu dobijale ništa" imati bar nešto
Datum: 08/10/2018

"Hiljadu dinara malo. Ali ta žena je radila samo mesec dana u svom životu"

Foto: Igor Pavićević

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da je osnovica po kojoj bi neke porodilje dobijale i 1.000 dinara mesečno realnost za one "koje do sada nisu dobijale ništa" i da bi najbolje bilo kada bi država imala veći finansijski potecijal.

Ona je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekla da su u pitanju "žene koje do sada nisu dobijale ništa, radile su samo mesec dana u svom životu i mesec dana su davale doprinos", dodajući da jeste to malo, kao i da su neke kategorije oštećene, ali dodaje da je važno da ono što "imamo pravedno i pravično bude raspoređeno".

"Bilo bi najbolje da je status države takav da svaka trudnica ima neku minimalnu zagarantovanu sumu novca. Naš finansijski potencijal nije takav da to možemo", kaže Slavica Đukić i dodaje: "Mi mislimo da je najbolje i najvažnije da sve žene, koje su bilo kada, u svome životu, radile po godinu i po dana, imaju pravo na nadoknadu. One koje su radile manje od toga, se deli sa 18 jer njihovih 18 mesečnih primanja ulazi u prosek za računanje osnovice. Sigurno je da je izvestan broj onih koje nikada nisu radile. Kada pogledate zemlje regiona i Evropske unije, one nemaju ništa. Sigurno da je 1.000 dinara (više od osam evra) malo. Ako neko primi 12.000 (101 evro) za godinu dana bilo kakve nadoknade, reći će se da je to malo, ali ta žena do sada nije imala ni to. Moramo biti realni. Koliko god finansijskog potencijala budemo imali, sigurno je da ćemo se truditi da to pravedno i pravično bude rasporedeno, ali ne možemo praviti novac tamo gde ga nema."

Slavica Đukić tvrdi da nikad nisu bila veća davanja, ali dodaje da "nemamo ni jednu ženu koja bi za osnovicu računanja finansijskog davanja u ovoj godini imala pet svojih prosečnih plata, kako je bilo ranije.

"Po novom zakonu su tri prosečne plate, ali se nijedna nije javila. To ćemo ispraviti. Kod prvih izmena i dopuna Zakona, taj segment, koji je lošiji nego što je bio, to je jedini segment, to smo uočili i to hoćemo ispraviti. Vrlo malo žena ima platu preko 200.000, 300.000 dinara. Najveći broj naših žena ima neke prosečne plate, a znamo koliko je to."

Ministarka kaže da oni koji govore da treba dati novac porodiljama a ne za rasvetu "ne treba da relativizuju" s potrebama jer "moramo imati i lepu metropolu, ali i tražiti maksimum za majku i dete".

"Demografi su nam rekli da je ekonomska cena podizanja deteta neprimereno velika za ambicije koje moderni roditelj u Srbiji ima. Rekli su da je psihološka cena roditeljstva prilično visoka, rekli su da nema usaglašenosti između obaveza koje jedna osoba ima kao roditelj i radnik na radnom mestu, dakle usaglašavanje radnog vremena i vrtića i svega onoga što prati taj segment", kaže ministarka.


Ukupno komentara: 7Sva polja su obavezna.pauna
08.10.2018 - 14:25
raspodela
ministarka je u pravu.rodila sam dvoje dece sada sam u penziji takva je raspodela bila i moje vreme nisam mogla ja sa pet godina staza da imam istu nadoknadu kao ona sa deset i vise.decu smo radjale za svoju srecu i radost a ne da nam ih drzava izdrzava.sta reci na to da nismo svi imali pravo na decji dodatak.bili smo podstanari i dobili dvoje zlatne dece,mucili se a sada imamo dva inzenjera.nikada nije bilo lako biti roditelj.menjali decju garderobu sa rodjacimai prijateljima .jedan krevatac setao po pet puta i toliko dece u njemu spavalo o kolicima nismo ni mislile niti sanjale.a sada gledam u parku sve neke marke bog da te sacuva.drzava daje onoliko koliko ima,daj boze da idemo napred pa da bude viuse.pitam da li bi neka zena kod nas iznela dete iz porodilista u kartonskoj kutiji kao u finskoj.mnogo ste bre razmazeni.
Ja
08.10.2018 - 23:27
Hmmm
Zamislite da nam predsednik ode na porodiljsko, i on bi obzirom na staz imao 1000 din.
Miloš
08.10.2018 - 23:31
Ahahah
Ko je bre u pravu? Iz ugla zaposlenih žena kao što je ona i ostale zaposlene, to je tako. Međutim, znate li koliko je žena u srbiji koje bi želele da rade, a nikad im ni šansa nije data. Pa kako onda da radi? Radna mesta su pisana za neke druge kojima će ceo žibot biti isplaćivana državna plata, porodiljsko, penzija. Dok neke ne mogu od toga ni da pomirišu.Ali zato niko ne pita odakle je novac koji se isplaćuje? Pa jednako, koliko od ovih koji rade, toliko i od onih koji ne. Porez je isti za sve.
Jovana
10.10.2018 - 10:06
Nepravda
Nakon rođenja prvog deteta i diplomiramja na fakultetu, odradila sam 12 meseci pripravnickog staza, sa punim radnim vremenom bez nadoknade odnosno volonterski. Nakon toga zaposlila sam se i radila 12 meseci pre nego sto sam drugi put zatrudnela a epilog je da cu za verme porodiljskog primati 13 000 manju platu. Da li sam ja realno radila ili ne? U redu za nekog ko je radio samo mesec dana, da li je pošteno prema ženama koje su kao ja radile skoro dve godine? Godinu dana volonterski jer u ovoj drzavi nije moguce biti placen tokom pripravnickog staza, makar ne normalan svet. Bez 13 000 koje ce mi drzava oduzeti moje primanje ce biti znantno nize od minimalne zarade. Mislim da sam oštećena.
Milena
11.10.2018 - 14:51
Moja tugo
U septembru mesecu bila sam na godišnjem odmoru, tri nedelje, danas kada sam primila platu vidim mnogo manje od uobičajene isplate, pitam da nije neka greška, kažu nema greške bila si na odmoru i smanjena mi je plata. Znači ja sam kažnjena zato što sam bila na zasluženom godišnjem odmoru? Ja se tako osećam! Ali nema veze neka smanjuju, neka se najedu. O porodiljama nemam reči sem jadna si zemljo Srbijo!!
deda jeremija
12.10.2018 - 10:16
ma, kakvi malo
U pravu je ministarka za unistavanje porodice!ya
Sinisa
13.10.2018 - 06:32
Jadni smo...
Izgleda da zene ne trebaju radjati to cetrdeset i neke godine starosti. Tek tada ce ispuniti minimalne uslove , mozda ce do tada imati vise od godinu dana radnog staza. Imacemo bas dobar natalitet, porodite se kad vam prodju najbolje godine za majcinstvo dabi ste dobili pomoc od drzave. Bruka i sramota. Bezite ko god moze bilo gde jer tu nema opstanka