Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Genetsko poreklo Srba: "Dinarski" 34, "Sloveni" 18, "Vikinzi" 8 odsto... - Čitajte u Nedeljniku

Genetske varijacije srpske, hrvatske, bosanske, crnogorske, kosovske i makedonske populacije otkrivaju kontinuitet između Bliskog istoka i Evrope preko balkanskog regiona
Datum: 08/06/2018

Genetsko poreklo Srba: "Dinarski" 34, "Sloveni" 18, "Vikinzi" 8 odsto... - Čitajte u Nedeljniku

Haplogrupa I je najstarija velika haplogrupa u Evropi i jedina koja je tu i nastala. Njena prethodnica, haplogrupa IJ stigla je sa Bliskog istoka u Evropu pre nekih 35.000 godina, da bi ubrzo mutirala u haplogrupu I. Kod Srba vodeća haplogrupa je I2, tačnije I2a-Din(aric), koja se od ostatka haplogrupe I izdvojila pre 22.000 godina, verovatno na području današnjeg Podunavlja, piše Goran Nikolić u opširnoj analizi genetskog porekla naroda u Evropi i na Balkanu, a koja je objavljena u novom broju Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka 7. juna.

Druga najvažnija haplogrupa kod Srba je istočnoevropska ili slovenska: R1a. Istraživanja ukazuju da je R1a (i I2a-Din) došla u ove krajeve sa Slovenima iz zapadne Ukrajine i južne Poljske (Zakarpatje) kroz Češku. Udeo ove haplogrupe kod Srba iznosi od 15% do maksimalno 25% (u zavisnosti od uzorka). 

Haplogrupa I2a-Din(aric), kojoj pripada trećinski deo srpskih muškaraca, pretežno se nalazi u slovenskim zemljama. Maksimalne frekvencije se primećuju kod dinarskih Slovena, kao i u Bugarskoj, Rumuniji, Moldaviji, zapadnoj Ukrajini. Ima vrlo visoku koncentraciju u severoistočnoj Rumuniji, Moldaviji i centralnoj Ukrajini, što upućuje na širenje drevne kulture Kukuteni–Tripilijan (4800–3000. pre nove ere). 

Kako se ova kultura razvila kao ogranak kulture Starčevo–Koros–Cris, verovatno je da je I2a jedna od glavnih paternalnih linija, a ‘efekat osnivača’ znatno je povećavao učestalost haplogrupe. Inače, kultura Kukuteni–Tripilijan bila je najnaprednija neolitska kultura u Evropi pre indoevropskih invazija u bronzanom dobu. 

U svakom slučaju, pretpostavka je da je mešanjem dobijen genetski amalgam koji je postao karakterističan za Južne Slovene. 

 

 

 

KAKO IZGLEDA SRPSKI AUTOSOMALNI DNK MIKS?

Autori naširoko citirane studije: Ancient human genomes suggest three ancestral populations for present-day Europeans (Lazaridis i saradnici, 2014) uradili su mapu (tj. grafikon) koja, pored ostalog, ukazuje na nivo genetske srodnosti evropskih nacija i nacija Bliskog istoka, kao i učešće svih triju bazičnih genetskih evropskih komponenti (paleoevropski lovci-sakupljači, rani evropski farmeri, drevni severni Evroazijci) u njihovom genomu.

***

Genetske varijacije srpske, hrvatske, bosanske, crnogorske, kosovske i makedonske populacije otkrivaju kontinuitet između Bliskog istoka i Evrope preko balkanskog regiona (podržavajući scenario da je jedan od glavnih pravaca drevnih genskih tokova i primesa prošao kroz Balkan).

Genetski najbliža populacija zapadnobalkanskoj je ona sa istočnog Balkana (uključujući južnoevropsku), te istočnoslovenska populacija (zajedno sa Poljacima i Mađarima), što je u skladu sa geografskim širenjem uzorkovanih populacija i odražava značajan uzajamni tok gena između susednih regiona.

Struktura autosomalnog DNK za Srbe po proračunu poreklo.rs zasnovana je na severnoevropskom (39%), mediteransko-atlantskom (27%) i kavkaskom supstratu (22%), koji zajedno čine preko tri četvrtine genoma, približno evropskom standardu.

 

OPŠIRNA ANALIZA U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 7. JUNA. DIGITALNO IZDANJED DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 

*NE ZABORAVITE: SVI ČITAOCI DOBIJAJU POKLON KNJIGU O NEMANJIĆIMA

 

 

 


 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Adam Najstariji
10.06.2018 - 13:10
Atlantik - Karpati - Dinara
Haplogrupa I2a-Dinaric mozda i potice iz Podunavlja, ali prema racunanjima YFull-a najverovatnije je da su njeni preci na kraju mezolita ziveli na zapadu Evrope, i da su tek negde pre izmedu 5100 i 2300 godina dospeli medu pretke danasnji Slovena. To je potvrdeno arheogenetskim istrazivanjima: preci I2a-Dinaric su pronadeni na nalazistima od Portugala do Svedske, ali ne i na nalazistima Kukuteni-Tripoljske i Starcevacko-Keres-Kris kulture. Kod Juznih Slovena preovladuju mlade, oko 1850 godina stare grane I2a-Dinaric haplogrupe, sto ukazuje da je ona verovatno na Balkan stigla zajedno sa R1a tokom seobe Slovena.