Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka: Milorad Dodik o svojim snovima i planovima

"Kad bih mogao sutra da napravim nezavisnu RS a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima", rekao je Dodik
Datum: 13/11/2017

Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka: Milorad Dodik o svojim snovima i planovima

Foto: Nedeljnik

"Sanjam i verujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Da li će to biti za pet, deset ili petnaest godina, nije važno. Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka", poručio je predsednik Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Novosti.

On je istakao da je BiH neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, kako kaže ne bi postojao nijedan problem da žive kao samostalna država.

"Kad bih mogao sutra da napravim nezavisnu RS a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima", rekao je Dodik.

"Uvek me zaboli kada dođem u Beograd i neko me pita šta ima novo u Bosni. Utrnem od takvog pitanja. Ne mrzim nikoga u Bosni, ali se ne identifikujem sa tom državom, već sa narodom kojem pripadam, svojom verom, jezikom i pismom. Moj pradeda je na Solunskom frontu izgubio nogu i jasno vam je na kojim pričama sam ja odrastao".

On kaže da Beograd iz svojih razloga mora da ostane na međunarodnom principu teritorijalne nedeljivosti, imajući u vidu Kosovo.

"To je najvažnije državno pitanje Srbije, i ja to razumem. Ali isto tako, najvažnije nacionalno pitanje Srbije je Republika Srpska", rekao je Dodik. "Svet je povodom Kosova, navodno kažnjavajući Miloševića, koji već nije bio tu, dodatno ponižavao Srbiju i Srbe. To govori koliko je taj projekat ciničan i antisrpski, a ne antimiloševićevski. Cilj je bio da se uruše i ponize srpska državnost i nacija. Albancima i Srbima koji ratuju i ubijaju se, međunarodna zajednica kaže - raziđite se. Muslimanima i Srbima koji takođe ratuju i ne vole se, kažu - morate da budete zajedno. To je licemerje međunarodne zajednice. Nije nam ponuđeno fer rešenje".

Govoreći o sukobu sa međunarodnom zajednicom Dodik je poručio da "moramo da oslobodimo narod stereotipa da stranci ovde mogu da rade šta hoće a da mi moramo da slušamo".

"Ja sam to raščistio još 2006, kada sam postao premijer. Tada sam prekinuo praksu da se svi materijali pre sednice Vlade šalju u Kancelariju visokog predstavnika. Kada je došao njihov predstavnik Kris Benet da se žali, ja sam ga izbacio napolje i napisao odluku da mu se zabranjuje ulazak u zgradu Vlade RS", kaže Dodik.

"Incko mora da ode, ali da niko drugi ne dođe. To je suština. On je jedan fin međunarodni hohštapler. Ima platu od 24.000 evra, na koju ne plaća porez, a tragično je to što tvrde da on nama pomaže".


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.journalist u mirovini
14.11.2017 - 17:40
Republika srpaska će nam pasti kao zrela jabuka!
Što babi milo, - to joj se snilo.Pošto je ona kuća Dodika u Beogradu?a da ne spominjem onu u Banja Luci i na moru!