Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Filip David: Voleo bih da poverujem u Vučićeva obećanja o EU

Pisac Filip David kaže da nije ubeđen da je predsednik Srbije dovoljno hrabar da povuče državnički potez * David se pita koliko se sadašnji Vučić razikuje od onog iz devedesetih i da to tek treba da dokaže
Datum: 06/12/2017

Filip David: Voleo bih da poverujem u Vučićeva obećanja o EU

Foto: Nedeljnik

Pisac Filip David kaže da bi voleo da poveruje u reči predsednika Aleksandra Vučića da je spreman i dovoljno hrabar da napravi istorijski zaokret ka Evropskoj uniji, u kontekstu okretanja od Rusije.

David je u intervjuu za list "Danas" komentarisao Vučićev odgovor na pitanje Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava, u emisiji na TV Hepi da li će biti dovoljno hrabar da uradi to do kraja, tj. napravi iskorak ka Evropskoj uniji u trenutku kada je istorija nekako namestila situaciju u kojoj predsednik Srbije može da odigra istorijsku ulogu. Predsednik Srbije je rekao "da", ali David kaže da bi voleo da poveruje u "ponešto od toga što je predsednik Vučić obećao ili nagovestio u spoljnoj politici".

"Suštinsko je pitanje koliko se sadašnji Aleksandar Vučić razlikuje od onog iz devedesetih. To tek treba da dokaže", kaže David. "I pored najbolje volje, ne mogu da poverujem dok ministri u Vladi Srbije i mediji, koje kontroliše, govore i pišu sve suprotno".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u toku emisije se složio sa konstatacijom da je manevarski prostor veoma sužen u kontekstu "sedenja na dve stolice" i da nikada nije bio manji.

"Mi hodamo po sve tanjoj žici, ali i dalje hodamo", rekao je on.

S druge strane, David kaže da ne vidi rezultate u tom procesu kada se osvrne unazad pet godina, dodajući da su "spoljna i unutrašnja politika duboko povezane".

"Bez ključnih poteza u spoljnoj politici nema ni unutrašnje stabilnosti. Kako se meni čini, predsednik Vučić nema stvarne želje, a možda ni hrabrosti da povuče poteze koji odlikuju prave državnike", kaže David.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Petar
06.12.2017 - 19:22
sigurno
Ne znam da li je Vučić spreman za taj potez. Potez zaista samo za najsposobnije. Ipak, ono što sigurno znam je da gospodin David Filip nije spreman da podrži predsednika i tako mu olakša taj težak i istorijski potez. Nažalost. Izjasnite se o tome gospodien David.