Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Fikret Abdić u novoj misiji: Kako će uništiti mit o samom sebi (9)

Pitanje je samo ko će i kada tim ljudima reći da je reanimacija Agrokomerca nemoguća misija, pusti san. To neće biti lako objasniti ne samo radnicima nego ni Fikretu Abdiću. Ni on ni njegove pristalice ne mire se s novim realnostima i neće da vide promenjene tržišne okolnosti
Piše Miša Brkić
Datum: 24/07/2017

Fikret Abdić u novoj misiji: Kako će uništiti mit o samom sebi (9)

Foto-dokumentacija "Borbe"

Razgovori o sudbini Agrokomerca "intenzivirani su" naročito posle pobede Abdićeve Laburističke stranke na lokalnim izborima 2. oktobra 2016. godine i njegovim postavljanjem za načelnika Velike Kladuše. Ponašajući se u skladu sa receptom "Prvi sam čovek koji je nahranio sirotinju Zapadne Bosne, podigao Agrokomerc, imam tu obavezu ponovo" koji on često citira iz svoje knjige Od idola do ratnog zločinca i natrag - Abdić je u jesen 2016. godine ponovo pothranio nade i obnovio iluzije naroda Cazinske Krajine.

Mnogi su se pitali šta Babo u 77. godini života i s teretom koji nosi može ponuditi i uraditi u Velikoj Kladuši u drastično promenjenim okolnostima.

Prvo što je uradio posle pobede, pokazao je kako izgleda privatizacija. Ali privatizacija - politike. Jednu kćerku Elviru Abdić Jelenović postavio je za predsedavajuću Opštinskog veća, drugu kćerku Edinu Abdić Pleho za načelnika. I sin Ervin dobio je važnu funkciju, slede zatim bliski rođaci na plaćenim funkcijama, pa komandir ratne jedinice u njegovoj paravojsci...

Abdić je, po preuzimanju upravljanja Velikom Kladušom, najavio program ekonomskog razvoja opštinom kroz razvoj poslovanja - javnih preduzeća. Tako je u 2017. godini predviđeno ulaganje iz budžeta od oko milion evra za otvaranje novih delatnosti u javnom komunalnom preduzeću - fabrike nameštaja, seoskih poljoprivrednih apoteka i prodavnica, pokretanje građevinske operative i prehrambene industrije. Sve u vlasništvu države. "Od moje dvadesete godine imam viziju kako treba stvoriti jaku firmu koja će biti motor razvoja celog kraja. Od male zemljoradničke zadruge stvorio sam Agrokomerc koji je prema međunarodnoj revizorskoj proceni krajem 1987. godine vredeo oko 3,5 milijardi dolara. To danas odgovara vrednosti od najmanje petnaestak milijardi dolara", ubeđivao je Abdić građane Velike Kladuše.

Njegovi glasači veruju u svog ekonomskog mesiju i u mit o nadnaravnim menadžerskim sposobnostima diplomiranog inženjera agronomije. Taj mit Abdić može da prodaje samo još izvesno vreme. Vreme je resurs koji Abdić ima manje nego para. I ono mu neumitno curi kroz prste. Mnogo brže od novca. Osiromašena i beznadežno zapuštena sirotinja kao da je tri decenije tražila velikog manipulatora i ponovo ga našla u (sada) ekonomski olinjalom Babu koji najviše veruje u kult ličnosti kojim može da pokrene Veliku Kladušu i Cazinsku Krajinu. Fikret Abdić ima na raspolaganju samo 3,5 godine da ubedi svoje sugrađane da se neizvesna budućnost može graditi od sećanja na bolju prošlost. Zato Nedžad Mezildžić kaže za Abdića: "On je zaspao 1987. godine i tu je stao."

Bez obzira na ovakva upozorenja, Abdićevi bivši radnici iz Agrokomerca veruju u čuda. Ta iluzija je zamena za nadu onim ljudima koji se spremaju da u novim kolonama napuštaju Krajinu. Baš kao i pre četiri decenije kada su odlazili trbuhom za kruhom. A onda ih Babo zaustavio i dao im utopiju zvanu Agrokomerc.

Pitanje je samo ko će i kada tim ljudima reći da je reanimacija Agrokomerca nemoguća misija, pusti san. To neće biti lako objasniti ne samo radnicima nego ni Fikretu Abdiću. Ni on ni njegove pristalice ne mire se s novim realnostima i neće da vide promenjene tržišne okolnosti.

Hteli da vide ili ne, suočavanje sa stvarnošću je neminovnost. Zato novinar Amir Purić veruje da je Abdić na lokalnim izborima ostvario Pirovu pobedu, jer će biti primoran da, teran neumitnom logikom nove stvarnosti, on sam potpuno i do kraja dekonstruiše mit o samom sebi. Mit o "svemogućem Babu" i Agrokomercu kao "parku iz doba jure".

SVE NASTAVKE FELJTONA POGLEDAJTE OVDE


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.