Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Fejsbuk najavio veliku promenu na globalnom nivou

Srbija je već nekoliko meseci deo eksperimentalnog projekta koji obuhvata još nekoliko zemalja i već ima razdvojen News i Explore Feed * Uskoro će se to primeniti na globalnom nivou
Datum: 12/01/2018

Fejsbuk najavio veliku promenu na globalnom nivou

Foto Profimedia

Facebook će uskoro na globalnom nivou promeniti način prikazivanja vesti čime će umnogome otežati rad preduzećima, brendovima i medijima. Srbija je inače nekoliko meseci deo eksperimentalnog projekta koji obuhvata još nekoliko zemalja i već ima razdvojen News i Explore Feed, prenosi B92. 

Umesto postova sa stranica, naglašavaće se sadržaj koji podstiče razgovor između porodice i prijatelja, objasnio je izvršni direktor Mark Zakerberg na njegovoj Facebook stranici. 

Facebook je priznao da će se od sada objave Facebook stranica manje isticati, a promene će stupiti na snagu u narednim nedeljama. 

“Dobili smo povratne informacije od naše zajednice da javni sadržaj – postoji koji promovišu nečiji biznis, brendove i medije – pretrpavaju lične trenutke koji nas dovode do toga da se više zbližavamo“, napisao je i dodao da su on i njegov tim osećali odgovornost jer je Facebook prvenstveno tu zarad dobrobiti čovečanstva. 

 Ono što nije spomenuo, piše Gardijan, je da je Facebook direktno umešan u tu "ekslploziju". Uprkos čestim negiranjima da nisu ni izdavači ni medijska kompanije, Facebook je plaćao drugim medijima da proizvode video sadržaje za sajt. Oko dve trećine Amerikanaca se oslanja na društvene mreže u potrazi za vestima, prema istraživanju "Pew Research Center".


Ako se i bude promovisao javni sadržaj moraće da ima svrhu podsticanja interakcije u zajednici, kao što se dešava u jakim grupama koje diskutuju o TV programu ili sportu. 

Još jedna opcija koju Facebook razmatra su razdvojeni postovi za video, koji takođe podstiču diskusiju. 

“S ovim promenama očekujem da će se smanjiti vreme provedeno na Facebooku i da se sigurno u nekom trenutku opasti engejdžment, ali takođe očekujem da će provedeno vreme na mreži biti dragocenije“, istakao je.

Rrazdvajanje News Feed-a je već mesecima eksperimentalni projekat koji obuhvata Srbiju, Slovačku, Boliviju, Gvatemalu, Kambodžu i Šri Lanku. Na osnovu ovog eksperimenta tj. njegovih rezultata nakon završetka, biće kreirani i News Feed drugih korisnika širom sveta, koji za sad nemaju ovako drastično izmenjen izgled. Promena se najnegativnije odrazila na vlasnike stranica čiji je broj impresija na ovoj društvenoj mreži opao za čak 66 odsto.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.neidealni
14.01.2018 - 00:05
f.buka
ako promjene ne budu takve da budu sposobne potpuno blokirati lopove, vrebatore, grebatore, silovatelje, pedofile i ostalo ljudsko smece onda dabogda se fb srusila bez popravka i neka gosp zukenberg smislja nesto potpuno novo