Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

EU ne odustaje od sporazuma sa Iranom

"Zajedno žalimo zbog povlačenja SAD iz sporazuma", rekla je Mogerini govoreći u ime Iranca Džavada Zarifa, Francuza Iva Le Driana, Nemca Hajko Masa i Britanca Borisa Džonsona
Datum: 16/05/2018

EU ne odustaje od sporazuma sa Iranom

Foto: Tanjug AP

U utorak su održani razgovori između visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i ministara spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Irana povodom povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Zaključak razgovora je da EU neće odustati od sporazuma.

"Radimo na praktičnom rešenju", rekla je Mogerini na konferenciji za štampu. "Razgovaramo o rešenjima za održavanje sporazuma."

Sporazum potpisan 2015. podrazumeva ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamenu za smanjenje trgovinskih sankcija.

Potez predsednika SAD Donalda Trampa da se povuče iz sporazuma naišao je na neodobravanje evropskih saveznika, kao i Kine i Rusije koje takođe učestvuju u sporazumu, prenosi Politiko.

"Zajedno žalimo zbog povlačenja SAD iz sporazuma", rekla je Mogerini govoreći u ime Iranca Džavada Zarifa, Francuza Iva Le Driana, Nemca Hajko Masa i Britanca Borisa Džonsona.

Kada bi sporazum propao, francuske kompanije bi pretrpele najveću štetu.

Preko 60 francuskih kompanija je prisutno u Iranu od potpisivanja sporazuma.

"Puni kompanija u sektorima aeronauke, farmacije, energetike i automobilizma su puno uložile u Iran i imaju ugovore koji se moraju poštovati", izjavio je francuski Ministar ekonomije Bruno Lemer.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.