Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Emir Kusturica: Rijaliti je političko oružje

"Jedan komentar iz naših novina je na najbolji način opisao do koje mere mi sebe preziremo. Neko je napisao u nekim od novina koje se čitaju svakodnevno: 'Teško tebi, Emire, sa velikih svetskih nagrada spao si na Žiku Pavlovića'", kaže Kusturica o nagradi
Datum: 21/09/2017

Emir Kusturica: Rijaliti je političko oružje

Foto Igor Pavicevic

"Žika Pavlović je svetski reditelj. Možemo slobodno da kažemo da se tri od ukupno deset filmova koje je Žika Pavlović snimio, svrstavaju u red najboljih svetskih dela", kaže reditelj Emir Kusturica koji je na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije dobio nagradu koja nosi Pavlovićevo ime.

Za Pavlovića kaže da je stvarao u vreme koje je davalo mnogo ozbiljne teme i ti filmovi bili su autorski izbor, prenose Novosti.

"Šezdesetih godina Žika Pavlović je najavio stanje u kome forma biva spontano izražena jer se filmovi više ne prave iz uglova filozofskih, književnih, umetničkih, nego u jednoj, rekao bih zbrkanoj formi", kaže reditelj. Bioskop, prema njegovim rečima, više ne predstavlja hram umetnosti kao nekad. Takođe, ističe da Žika Pavlović u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji nije dobio mesto koje mu pripada.

"Jedan komentar iz naših novina je na najbolji način opisao do koje mere mi sebe preziremo. Neko je napisao u nekim od novina koje se čitaju svakodnevno: 'Teško tebi, Emire, sa velikih svetskih nagrada spao si na Žiku Pavlovića'. Ta greška je fundamentalna jer je Žika Pavlović zadao svetskoj kinematografiji veliku zagonetku", kaže Kusturica. Za filmsku režiju kaže da postaje, u novima uslovima, iako to nikad nije bilo tako, jedna vrsta zanata, odnosno odsustva zanata koje je danas sve primetljivije.

"Danas ne caruju reditelji koji nameću svoju formu kao što je bio i Žika Pavlović. Ako nisu vulgarni, ako nemaju one najbrutalnije šale koje ih izjednačavaju s onim što smo mi prezirali i nazivali 'bulevarskim pozorištem', filmovi sve teže izdržavaju u bioskopima. Ovo vreme je preusmereno na rijalitije, vulgarnost života koja je, zapravo, jedno političko oruđe koje preusmerava pažnju na nešto što ne treba. Sve se vrti kao u šibicarenju, u kojem se jedna kuglica drži u ruci i vrti, gde je ona niko ne zna, pa kad je onaj koji vrti pogreši, onda kaže nije bila ovde, nego onde", ocenjuje Kusturica, prenose Novosti.

"Stvarnost nas gura u izolaciju. Od sedamdesetih godina, kad je američka nezavisna kinematografija imala svoj procvat, do danas, tu promenu su naznačili Spilberg i Lukas, sa svojim fantazmagorijama. Sigurno je da je to imalo svoju političku pozadinu i da su tadašnji američki predsednik Regan i britanska remijerka uticali na to da filmovi ne smeju da govore o onome što brine čoveka, da ne smeju na glorifikuju pobunu, pogotovo ne posle Vijetnamskog rata koji su sa kritičkom distancom govorili o tom vremenu. Oni su stvorili ideju da je čovek bespomoćan i to je i sam Holivud potvrdio", smatra proslavljeni reditelj i dodaje da čovek jednostavno više ne podrazumeva egzistencijalni status kao junak filma.

"U svetu nikad nije bilo ovoliko dobrih autora, ali nikad nije bilo manje prostora u toj tržišnoj trci koja je postavljena kao nešto što je neravnopravno. U Americi sad ima pet autora koji su napravili fantastične filmove, ali oni ne mogu da izdrže pritisak, ili tu stešnjenost u koju je upao svetski film, upravo zbog batine Holivuda koja vlada", zaključuje Kusturica.

 

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Sava
21.09.2017 - 12:51
Razumem ocaj...
Poznata je cinjenica da je Gospodin pokusao u Holivudu tako sto je izigravao neku eminenciju. Negde na pola snimanja samo mu je receno da je ovo poslednji film koji je tamo i snimio. Ono sto ti ostaje je da lizes svoje rane i kukas na Mecavniku ako se ne varam.
Милан
21.09.2017 - 16:41
Пси лају...
Блато које бацате на Кустурицу се одбија и враћа вама. Пробајте да нешто направите па макар то био и ћумез у вашем бившем селу па онда причајте.