Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Ekskluzivno: Odgovor SANU na sve kritike u 12 tačaka - Čitajte u Nedeljniku

Nema „propalih“ kandidata, jer smo uvereni da je i sam predlog za članstvo u SANU svojevrsno priznanje i počast, konstatuje Akademija
Piše Nenad Čaluković
Datum: 13/06/2018

Ekskluzivno: Odgovor SANU na sve kritike u 12 tačaka - Čitajte u Nedeljniku

Foto Nedeljnik

Kada sam pre nekoliko meseci ocenio da će predizborna kampanja, kao i sami izbori u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti biti, najblaže rečeno, interesantniji nego oni politički - beogradski, predsednik SANU Vladimir Kostić bio je među prvima koji se saglasio s tom konstatacijom. I dosadašnji izborni proces u SANU je to nedvosmisleno pokazao.

Proteklih dana bili smo svedoci kritika, kako samih potencijalnih kandidata za akademike, tako i dela stručne javnosti, koji nisu zadovoljni odabirom pretendenata za najvišu naučnu i umetničku titulu. Na meti kritike su uglavnom način izbora u SANU, onda izostanak nekih imena sa liste kandidata za akademike, nepoštovanje kriterijuma koji su ključni za članstvo u Akademiji, dok se vrh SANU optužuje za lobiranje.

U međuvremenu, SANU je izašla sa konačnom listom kandidata za dopisne i redovne članove o kojima će se izjašnjavati sami akademici na izbornoj skupštini 8. novembra, što je izazvalo nove reakcije. SANU je svesna da u suočavanju sa kritikama aktuelnog izbornog procesa, uglavnom, kako tvrde u ovoj instituciji, od strane nezadovoljnih učesnika u javnom pozivu Akademije, zbog čega Izvršni odbor ove kuće „čvrsto stoji na stanovištu da SANU ne može biti izuzeta od kritika ni akademske zajednice ni društva kojem pripada, te da je dužna da svaku zamerku pažljivo razmotri. To će činiti u svakoj prilici, pa i povodom tekućih izbora! Ali ne i kada su u pitanju neistine, insinuacije, pa i uvrede".

Nedeljnik ekskluzivno prenosi odgovor Izvršnog odbora SANU na sve kritike koje su se čule u javnosti:

1. Gromoglasni, senzacionalistički naslovi u medijima („Bura u SANU", „Akademija se trese", „Akademici u klinču"...) jedno stavnonisu tačni. Pojedine odluke vezane za probleme iz navedenih naslova su, sasvim suprotno, u inače poslovično heterogenoj SANU, donošene „zabrinjavajućim" plebiscitom.

2. Aktuelni izborni ciklus se odvija pod načelno istim pravilima i sa istim vremenskim okvirom kao i niz prethodnih - šta je onda problem i zašto kritike sada?

3. Za Izvršni odbor SANU nema „propalih" kandidata, jer smo uvereni da je i sam predlog za članstvo u SANU svojevrsno priznanje i počast. Uostalom, izbor nije i ne može biti nikome obećan, a retko je ko izabran iz prvog pokušaja.

 

CEO ODGOVOR SANU U 12 TAČAKA ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 14. JUNA ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA. NET.

 

I ne zaboravite, uz svaki primerak novog Nedeljnika na poklon se dobija DRUGA knjiga iz poklon edicije o Nemanjićima, kao i novo izdanje Njujork tajmsa na srpskom jeziku

 

 

 


 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.PDVNK bre
14.06.2018 - 10:10
Smem li ja sta da pitam
1. Kakva je to akademija nauka koja ne proucava sve izvore o svojo naciji i nema diskusije i panela na tu temu medju akademicima i obicnim smrtnicima? 2. Zasto akademija ne objavljuje sve sto ima u svojim arhivama jer to ne pripada samo vama? 3. Kada ce te raskrstiti sa Berlinskim kongresom kada se i sama Nemacka ogradila od tih stavova? 4. Dokle ce te biti drustvo koje ne usmerava svoj narod prema istorijskim korenima i vrednosti nasih predaka? 5. Da objasniti finansiijsku povezanost sa pojedinim lobistickim grupama sa zapada i zasto dobijate novce od njih a na od drzave? Ovo ce samo biti komentar bez odgovora na koji cak i necete procitati, a mislim da i nece biti objavljen, ali nema veze bice sacuvan na serverima NSA i BiA
Predrag
14.06.2018 - 10:10
Kuća gori a baba se češlja
Odabrani su odabrani po pravilima i vrednostima, koji su propisana od strane odabranih na novembarsokom zasedanju.