Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

Ekskluzivni intervju sa Fransisom Fukujamom; Srbi, Hrvati i Mundijal; kako se zaista živelo u nemanjićkoj Srbiji - Novi broj Nedeljnika na kioscima

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, a svi čitaoci dobijaju dva velika poklona: poslednju knjigu iz edicije "Nemanjići" i novi broj najuticajnijeg svetskog lista na srpskom jeziku. Šta vas još očekuje u novom broju?
Priredio Marko Prelević
Datum: 12/07/2018

Ekskluzivni intervju sa Fransisom Fukujamom; Srbi, Hrvati i Mundijal; kako se zaista živelo u nemanjićkoj Srbiji - Novi broj Nedeljnika na kioscima

Nedeljnik i Profimedia

EKSKLUZIVNO: FUKUJAMA - Verovatno najvažniji i najuticajniji američki politički mislilac i politički ekonomista, autor bestselera "Kraj istorije i poslednji čovek", boravio je krajem juna u Beogradu i održao kurs svoje "Leadership Academy for Development" na Fakultetu političkih nauka. Na marginama svojih predavanja, govorio je za Nedeljnik – čiji je novinar bio "polaznik" kursa – o Donaldu Trampu, budućnosti Evropske unije, uzletu autoritarnih lidera, kineskom veku, značaju istorije...

 

NJUJORK TAJMS - Čitaoce Nedeljnika očekuje još jedan veliki poklon: novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku. Istina o migrantskoj krizi, kolumna Rodžera Koena, očekivanja od susreta Trampa i Putina, problem sa krstovima u Bavarskoj, priča o pariskim bistroima, mladom etiopskom lideru...

 

NE ZABORAVITE: Uz svaki primerak Nedeljnika POKLON KNJIGA o Nemanjićima, šesta i poslednja iz poklon edicije: "Narodna kultura u nemanjićkoj Srbiji"

 

 


 

 

SRBI (I HRVATI) I MUNDIJAL - Na čelu hrvatskog saveza je bivša velika zvezda, selektor je talentovani trener čiji je mentor bio veliki trener, muljatori su na sudu, a ludi Vida je u kafani. U srpskom fudbalu bivše velike zvezde završavaju na sudu, muljatori vode fudbal, selektor je u kafani, a talentovani treneri u emigraciji. Velika analiza Mundijala - i srpskog (ne)navijanja za Hrvatsku - iz pera Veljka Miladinovića u novom broju Nedeljnika.

 

REFERENDUM? - Prateći referendumski folklor već sada se naslućuje – dok Aleksandar Vučić optužuje opoziciju da je izgubila sve na Kosovu dok je bila na vlasti, opozicija ističe da je Vučić najodgovorniji što Srbija srlja u definitivan gubitak Kosova. Nenad Čaluković o još jednom letu koje će biti obeleženo Kosovom, a možda i glasanjem.

 

STRATEGIJA? - Još malo pa će godinu dana od kada su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik pompezno najavili donošenje nekakve strategije "o opstanku srpskog naroda". Sve je zvučalo urgentno koliko i kontroverzno, piše Zoran Panović u novom broju Nedeljnika. To što je nije bilo na Sretenje objašnjeno je Vidovdanom, pa je "platforma" pomalo zaličila na auto-put Obrenovac–Preljina u smislu pomeranja rokova. Prođe i Vidovdan, Vučićev režim je poentirao otvaranjem Narodnog muzeja u Beogradu, čime je na zvaničnom nivou relaksirao vidovdansko-kosovsku paradigmu. Da li je Muzej bio isplativiji od "strategije"?

 

KUĆA OD KARATA - Ministri iz zemalja koje Zapad odskora naziva Zapadnim Balkanom verovatno su se glupo osećali ovog ponedeljka dok su u Londonu uzalud čekali domaćina, a još nisu znali zašto su ispaljeni. Ispostavilo se da je šef Forin ofisa bio opravdano odsutan: baš u to vreme pozirao je foto-reporteru, teatralno potpisujući ostavku za koju njegova šefica Tereza Mej još nije znala, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

 

BORIS - Ujedinjenim Kraljevstvom bavio se i Željko Pantelić. Šta će biti sa Bregzitom, a šta sa britanskom vladom? Od premijerke Tereze Mej samo su njeni protivnici gora rešenja za premijersku funkciju, piše on.

 

POPULIZAM VS NACIONALIZAM - U Americi, Italiji, Nemačkoj, Britaniji, i naravno u Kini, Rusiji, Indiji, Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj ili Srbiji, porast nacionalnog sentimenta postao je glavna pokretačka snaga novih političkih pokreta i događanja. Novi diskurs populista veoma je dobro upakovan, na šta ukazuje i čuvena izjava Tereze Mej, nakon stupanja na premijersku poziciju: "Ako verujete da ste državljanin sveta, vi niste državljanin bilo koje države". Analiza Gorana Nikolića o najvećem sukobu današnjice.

 

SIDRAN - Lepotu i snagu Jugoslavije u našim pamćenjima najviše daje rugobnost stvarnosti koju preživljavamo. I kako ona bude bivala sve gora, a putevi su takvi, sećanje na Jugoslaviju će – ma kako to izgledalo apsurdno – postajati sve bolje i lepše. Za 30 godina će se za Tita verovati da je Marsovac koga je viša civilizacija poslala među divljake da ih uljudi na nekom ludom poluostrvu, na jugu nekog potkontinenta, čije se ime zaboravilo, kaže za Nedeljnik novi Nedeljnik Abdulah Sidran, pisac filmova kao što su "Sjećaš li se, Doli Bel?" i "Otac na službenom putu".

 

ALTO ADIĐE - Naš dopisnik iz Rima bio je vredan i čitaocima skrenuo pažnju na još jedan konflikt koji tinja. Spor koji se rasplamsava između Italije i Austrije sa nacionalpopulističkim vladama nagoveštava da jačanje suverenističkih snaga direktno vodi u sukobe. Verbalne, carinske, trgovinske i na kraju u oružane. Šizofrena politika nacionalpopulista ogleda se kroz uvođenje tvrde granice koja defakto ponovo deli Tirol i unosi zlu krv između dve zemlje.

 

HOOYAH - U moru loših, u moru tragičnih i sve krvavijih vesti kojima nas zasipaju, svi smo želeli da dvanaestorica dečaka i njihov 25-godišnji trener iz Tajlanda, koji su bili zaglavljeni na dve nedelje u jednoj od mračnih i monsunom potopljenih pećina, što pre odu svojim kućama. I da što pre odu iz bolnice, na finale Mundijala. Velika priča o spasavanju dečaka.

 

ČISTA HEMIJA - Opšte oduševljenje je izazvala vest da je moguć nastavak "Nepristojnih ljudi". Neka prvi baci daljinski upravljač ko bar jednom nije poželeo da istrune na kauču bez ikakvih ambicija kao radnik centrale u Springfildu ili neki besmisleni ćata u britanskoj kancelariji dostojnoj našeg "Državnog posla". Branko Rosić u novom Nedeljniku piše o tome zašto volimo neke serije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.