Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

Ejbel Ferara: Pili smo, drogirali smo se, bili promiskuitetni. Pa kako film može da bude drugačiji - Čitajte u Nedeljniku

Vijetnamski rat se vodio na televiziji, u dnevnim sobama. Ko se danas bori u Siriji? Najamnici, oni kojima je to posao. Da li se na televiziji vide borbe, udari dronova? Danas ubijaju tajno, kaže američki reditelj Ejbel Ferara koji je prošle nedelje boravio u Beogradu, gde je predstavio novi film, održao svirku i umešao se u publiku jednog rok koncerta
Piše Ana Otašević
Datum: 26/05/2018

Ejbel Ferara: Pili smo, drogirali smo se, bili promiskuitetni. Pa kako film može da bude drugačiji - Čitajte u Nedeljniku

Na sceni kluba u Savamali Ejbel Ferara improvizuje na gitari i usnoj harmonici u pratnji beogradskih muzičara.

Njujorški reditelj je došao u Beograd da predstavi svoj novi film, "Trg Vitorio", na festivalu dokumentarnog filma Beldocs, ali i da oseti grad.

Publika ga poznaje kao autora "Zlog poručnika", "Kralja Njujorka" i desetine drugih filmova, ali ne i kao muzičara.

Na sceni KC "Grad" liči na Boba Dilana sa glasom Toma Vejtsa, samo što umesto viskija pije kiselu vodu.

Prizor čiji intenzitet pojačava crveno osvetljenje kao da je istrgnut iz njegovog dokumentarca o muzičkoj turneji po Francuskoj koji je prošle godine prikazan u Kanu.

U beogradskoj verziji je odsvirao džem sešn, sa Stounsima, Dilanom i Bič Bojsima na repertoaru i ponekom pesmom koju je sam napisao, poput one koju je posvetio američkom predsedniku Donaldu Trampu.

"Ako vas Tramp ne inspiriše da napišete protestnu pesmu, nećete je nikad napisati", kaže mi narednog dana dok razgovaramo na terasi hotela Mažestik.

Bojazan da ću se naći pred nezgodnim sagovornikom koji nema strpljenja za novinare raspršila se na samom početku. Ferara je posvećen i velikodušan u razmeni. Njegove živahne oči na licu na kome je vreme utisnulo tragove govore da ga nije napustila žeđ za životom. Sa šezdeset sedam godina ne prestaje da snima filmove, svira sa bendom i ide u susret publici.

Na ovu ponovo pronađenu vitalnost uticala je i odluka da se iz Njujorka preseli u Evropu, u Rim, gde je pronašao inspiraciju za nove filmove, ljubav i snagu da se oslobodi zavisnosti koja je obeležila veliki deo njegovog života.

"Srećan sam što sam živ", priznaje. "Slobodan sam da idem kuda hoću, da radim šta hoću, nisam u zamci. Za Rim me vezuje osećaj za kulturu, za život, hrana kao izvor života, kafa. Jednom kada uđete u taj rimski fazon, teško iz njega izađete. Kada na jugu Italije naručite kafu, to je katastrofa", kaže Ferara.

Italija nije neobičan izbor za reditelja koji je odrastao u Bronksu, u porodici sa italijanskim korenima. Boravak u Evropi nije ublažio njegov njujorški akcenat. To je jezik njujorških ulica kojima se kreću junaci njegovih najpoznatijih filmova, rastrzani nasiljem, porocima, potrebom da pronađu sebe.

"Nisam mogao da pravim drugačije filmove, jer je to život koji smo vodili. Nosili smo u sebi bes sa kojim nismo znali da se izborimo, pili smo, drogirali se, bili promiskuitetni. Ako živite takav život, kako film može da bude drugačiji?", kaže američki reditelj.


CEO INTERVJU SA EJBELOM FERAROM PROČITAJE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA KOJI JE OD 24. MAJA NA SVIM KIOSCIMA I DOSTUPAN NA NOVINARNICA.NET.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.