Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Džefri Najs: "Od kada je Zapad naredio Holbruku da žrtvuje Srebrenicu, Žepu i Goražde, Srbija je uživala posebne povlastice"

Zašto britanski tužilac smatra da se Srbija spasila pred Haškim tribunalom?
Datum: 31/12/2017

Džefri Najs: "Od kada je Zapad naredio Holbruku da žrtvuje Srebrenicu, Žepu i Goražde, Srbija je uživala posebne povlastice"

Profimedia

Srbija se pred Haškim tribunalom spasila zbog njihove "politike optužnica", kaže za "Jutarnji list" Džefri Najs koji je vodio postupak protiv Slobodana Miloševića.

Kako navodi, nije bilo ozbiljnog pokušaja u slučajevima Karadžića i Mladića da se dokažu veze, pa su te presude u oba slučaja omogućile Srbiji da “tvrdi da nije strana u sukobu”, kao i da su “bosanski Srbi bili jedva nešto gori od drugih počinitelja”.

"Teško je objasniti kako je došlo do toga, premda niko od tužilaca, osim mene, nije pokušao da temeljno potvrditi veze, a slučaj u kojem sam bio tužilac- Milošević - završen je njegovom smrću; kako se čini prirodnom, što je bilo tako prikladno za sve srpske i međunarodne interese. Od trenutka kad je Zapad naredio Holbruku da žrtvuje teritoriju i stanovništvo Srebrenice, Žepe i Goražda povlačeći vazdušnu podršku Holanđanima, Srbija je uživala posebne povlastice Zapada", kaže britanski tužilac za "Jutarnji list".

Prema njegovim rečima, “odluke Zapada su nešto o čemu su Srbi bili, bez ikakve sumnje, obavešteni kako bi mapa mogla da bude sređena i to razmenom teritorija”.

"Povlastice su uključivale: a) odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) koja oslobađa Srbiju optužnice za genocid; b) neuspeh da se optuže drugi lideri države Srbije, Lilić ili Bulatović, za navode o genocidu iste onima protiv Miloševića i da se tako, pojedinačno ili kolektivno, pokaže da je Srbija - država - krivac u čijem su interesu svi krvavi ratovi vođeni; c) neuspeh da se Srbi poput Perišića optuže za genocid; d) obrazac presuda i žalbi koje su sve bile u službi srpskih interesa kao nedavno formiranje “Posebnog suda” koji će doneti zadovoljštinu Srbima postupcima samo protiv kosovskih Albanaca za moguće zločine koji su uvek mogli biti izneseni pred ICTY. (To je kao da se Zapad, koji je nametnuo ovaj sudski proces Kosovu, ne seća kako je termin “pravda pobednika” izveden iz postupaka samo jednoj strani u sukobu umrljao reputaciju suđenja u Nürnbergu)", ističe Najs.

 

 


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Mudrac
01.01.2018 - 18:33
hulja
I tako, prvo svom narodu serviraju priču koju su izmislili u svojoj kuhinji u svom domu, a onda kada dođe red da se vidi šta je istina onda su neke \"nevidljive sile\" koje pomažu Srbiji. Neverovatno kako može jedan sudija! da priča priče...
Borisav
02.01.2018 - 10:21
Zar i ti, sine Brute?
Britanski tužilac tvrdi da se u sudske poslove nije mešao Zapad!?
neidealni
02.01.2018 - 13:09
a da vi pogodite
Ovo njegovo trabunjanje kako je Zapad, navodno, izveo zavrsni proces tako da oslobodi Srbiju krivice koju su oni sami aranzirali, uostalom kao i sve ostalo, je samo razlog vise da se Haski sud tzv pravde, zajedno sa svim sudijama koji su vodili procese od njegovog reosnivanja 91,2e ili tu negdje, optuzi za flagrantno krsenje pravde i prava covjeka. I da udje u povijest svijeta kao najnepravedniji i najkorumpiraniji medjunarodni sud. Na lokalnim razinama sa njim prvo mjesto dijele sa dva vrhovna suda dviju drzava nastalih na razvalinama Jugoslavije. ?