Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Testnovi

Dragoljub Mićunović: Sa velikim simpatijama pratim otpor 'vladavini jednog čoveka'

Studenti i ostali građani koij izražavju proteste, nezadovoljni političkim poretkom, čine neophodni korak u odbrani svoje slobode i ravnopravnosti, pobunili su se i brane svoje građansko dostojanstvo od populističke obmane i zastrašivanja, objasnio je Mićunović.
Datum: 17/04/2017

Dragoljub Mićunović: Sa velikim simpatijama pratim otpor 'vladavini jednog čoveka'

Foto Igor Pavicevic

"Kad su me pitali da li podržavam 'studentski protest protiv diktatite' , pomislio sam da je skoro nekorektno da mi se takvo pitanje postavlja. Veoma aktivno učešće u velikoj pobuni studenata 1986. godine protiv Titove diktature dobrim delom je obeležilo dalji smer moje biografije. Tu sapadaju svi oblici represije policijsko-političkog samovlašća i kršenja ljudskih prava. Naravno, to je bilo pre pola veka, što je veoma mnogo kod zaboravne publike. Drugo, svaka generacije ima prava na svoj izraz i pravo na svoju pobunu, kako sam predavao i pisao, kaže Dragoljub Mićunović, bovši predsednik Političkog saveta DS o protestima za "Danas".

"Dakle, sa velikim simpatijama pratim novo buđeje građanske svesti, otpor "vladavini jednog čoveka" i gušenju svih demokratskih institucija od parlamenta, pravosuđa do medija i svakog nezavisnog organizovanja...Studenti i ostali građani koij izražavju proteste, nezadovoljni političkim poretkom, čine neophodni korak u odbrani svoje slobode i ravnopravnosti, pobunili su se i brane svoje građansko dostojanstvo od populističke obmane i zastrašivanja", objasnio je Mićunović.

On je dodao i da vladavina jednog čoveka lako sklizne u ekstremnu formu kad postaje dikatura, onda otpor zahteva mnogo veće žrtve od mirnih protesnih šetnji.

"Ono što još više zabrinjava jeste rapidno raslojavanje društva koje Vlada svojom ekonomskom politikom ubrzava. Zabrinjavajući porast siromaštva i ogromne nepravde koju Vlada svojim uredbama podržava ozbiljna su pretnj napredovanju društva", kaže Mićunović.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.mira
17.04.2017 - 15:18
HRISTOS VOSKRESE
Drago mi je da najzad vidim dragu i pametnu osobu .Svako dobro i podrška ,podršci .