Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Original

Dragan Petrović Pele: Novac izaziva najopskurnije ljudske slabosti - Čitajte u novom Originalu

Da se razumemo, nemam ništa protiv novca, ali sa tim oslikanim papirima treba biti maksimalno oprezan. Nije preporučljiv potcenjivački odnos prema energiji koju on nosi i tome koje najopskurnije ljudske slabosti izaziva i nadima. Ne sme čovek sve što može, ali to je pitanje odluke
Razgovarao Dimitrije Đurić
Datum: 06/12/2017

Dragan Petrović Pele: Novac izaziva najopskurnije ljudske slabosti - Čitajte u novom Originalu

Foto Igor Pavicevic

Dragan Petrović Pele, glumac i profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti, poznat je po rečenici da je sudbina glumca da bude biran. Kako mu izgleda sudbina brojnih glumica i glumaca u Holivudu koji su se našli zajedno sa filmskim moćnicima u prvom planu zbog seksualnog iskorišćavanja i da li, u tom smislu, studentima i dalje govori da "ne sme čovek sve što može", pričao je u intervjuu za novi magazin Original.

"Kada pričamo o Holivudu, jednoj zaista gigantskoj filmskoj industriji, tržištu koje je i te kako projektovano i kontrolisano, gde je u prvom planu veliki novac, može se očekivati da su u skladu sa tim i posledice. Da se razumemo, nemam ništa protiv novca, ali sa tim oslikanim papirima treba biti maksimalno oprezan. Nije preporučljiv potcenjivački odnos prema energiji koju on nosi i tome koje najopskurnije ljudske slabosti izaziva i nadima. Ne sme čovek sve što može, ali to je pitanje odluke. Uveren sam da oni odlično razumeju ovu veliku misao Marka Miljanova. Razumeju oni da im ja stalno govorim da budu pristojni, da uvažavaju svoje kolege i sve ljude sa kojima dolaze u kontakt", kaže Petrović.

O tome šta misli što mlađi glumci sve češće završavaju na srednjim stranama novina, u prvom planu, i postaju deo estradnog miljea, kaže:

"Razumem njihovu potrebu da budu prisutni u medijima svih vrsta i formata, iz različitih razloga i povoda. Nije to ništa što treba apriori oštro kritikovati. Lično nisam nikada imao potrebu da se pojavljujem u velikoj meri u sredstvima javnog informisanja, ali to sam ja, a oni su - oni, svoji i slobodni. Mada moram da priznam da ih ponekad iskritikujem kada neko pretera, ali to više onako, roditeljski. To je posledica ogromnog tehnološkog napretka, dostupnosti različitih elektronskih platformi koje je vrlo teško ignorisati, jer navodno nude mnogo, a ne traže ništa, i sve to uz minimum truda. U vreme kada je moja generacija studirala, nije bilo baš toliko srednjih strana, bilo je nešto malo naslovnih strana. A svakako da smo želeli da se afirmišemo, uradimo nešto dobro da nas vide i prepoznaju. Ali nije bilo virtuelne realnosti, pa tako ni virtuelnih života i karijera".

Pele je govorio i o svojim studentima.

"Studentima govorim da budu pristojni, da uvažavaju svoje kolege i sve ljude sa kojima dolaze u kontakt. Da se ponašaju u skladu sa univerzalnim principima ljudskosti i vrline i da ne podilaze svojim slabostima. Da kontrolišu, recimo, u javnom govoru svoj jezik, naročito prema neistomišljenicima, da se ponašaju civilizovano, pristojno, kao što priliči ljudskom biću. Da uspostave vlastiti sistem vrednosti, etiku čistog i otvorenog srca, bez velikog potcenjivačkog potencijala i bez straha od neuspeha", rekao je Pele o svojim studentima.

'"Budite svoji'', to stalno ponavljam studentima tokom sve četiri godine našeg druženja. To znači da je veoma važno da upoznaju sebe, svoje unutrašnje biće, svoje Ja. Da uspostave kontrolu, vladaju sobom, slobodno odlučuju, misle i osećaju, te da po završetku studija potvrde svoju individualnost u praksi", dodao je.

 

 

CEO INTERVJU ČITAJTE U ORIGINAL MAGAZINU KOJI DOBIJATE NA POKLON UZ NAJNOVIJI NEDELJNIK KOJI JE NA KIOSCIMA OD 7. DECEMBRA.

 

 

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.