Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Draga, Jovanka, Grejs, Slavica: Žene predsednika i velike ambicije

Prećutkivano je da je u Jovankinom "smaknuću" učestvovao i general Ljubičić koji je trasirao put Slobodanu Miloševiću na 8. sednici. Bolje je bilo da je Ličanka stradala od slovenačko-hrvatskih kadrova jer uskoro je trebalo brinuti o Ličanima u sveopštem događanju naroda
Piše: Branko Rosić
Datum: 03/12/2017

Draga, Jovanka, Grejs, Slavica: Žene predsednika i velike ambicije

Foto Profimedia

Idiotski je reći da kablovska TV omogući da u jednom minutu gledaš rekonstrukciju Hitlerove "Kristalne noći" pa okreneš kanal i utoneš u ovonedeljne akcije fudbalera Braunšvajga, Hofenhajma, Unterhahinga... To je uostalom poenta izbora na daljinskom. Tako sam i istorijski prikaz svih bračnih drugarica kralja Henrija presekao intervjuom sa disidentom iz PSG-a. On je među razlozima napuštanja pokreta (koji ima istu skraćenicu kao moćni francuski fudbalski klub) naveo i ogroman uticaj supruge Saše Jankovića. Mediji su odmah pojurili sa komparacijama iz nedavne prošlosti izvlačeći paralele sa Mirom Marković, pa je i jedan dnevni list isfotošopirao cvet u kosi "okrivljenoj" supruzi.

Nekako u isto vreme pratili smo izveštaje iz Zimbabvea o padu Mugabea za koji je optužena njegova žena Grejs kojoj je zamereno, a šta drugo do, naravno, politička ambicija, što je i bio razlog puča.

Kod nas su supruge predsednika, vladara, oduvek bile optuživane zbog ambicioznosti. Draga Mašin je već u lektiri tog žanra. A iz istorije Jugoslavije imamo Jovanku Broz koja je decenijama bila u kućnom pritvoru u koji su je još za Titovo vreme bacili pod optužbama da se bavi urotama i ima veće ambicije od onih protokolarnih. Ta percepcija Jovanke Broz išla je do prezira zato što je bila sovjetski agent ili zaverenik ličkih generala. Kada je došlo do srpske nacionalne renesanse osamdesetih godina i dolaska na vlast Slobodana Miloševića, gospođa Broz je u narodu postala Srpkinja koju je smakao "neprijateljski" kadar sa Dolancom na čelu.

Prećutkivano je da je u Jovankinom "smaknuću" učestvovao i general Ljubičić koji je trasirao put Slobodanu Miloševiću na 8. sednici. Bolje je bilo da je Ličanka stradala od slovenačko-hrvatskih kadrova jer uskoro je trebalo brinuti o Ličanima u sveopštem događanju naroda.

Mira Marković je u tim narodnim viđenjima od početka bila negativac. I tu je dolazilo do onoga gde ne znaš da li se više ponižava žena ili muškarac, "Dobar je on, ali ona mu sve kroji", "Zna se ko u tom braku nosi pantalone". Dakle sve bi bilo dobro i uspešno samo da nije slušao nju, što je ženomrzački. Zato je i ova mustra udara na Jankovića krajnje tradicionalna, pa i uspešna. Jer supruge su uvek ambiciozne preko protokola.

U onom dokumentarcu o kralju Henriju VIII prikazano je da je njegovim ženama (šest) bilo dozvoljeno da izveštavaju svog muža za večerom kako su utrošile dan na vez ili lautu, ali su skoro sve odreda završile odsečenih glava i optužene za preveliku ambiciju.

 
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.