Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Istorija

Dosije o Mihizu: Najvažnija ličnost savremene srpske istorije - Čitajte u Nedeljniku

Prvi eksplicitni antititoista, "papa" čuvenih "siminovaca", mnoge pripovijetke, romani i druga književna dela ne bi u Srbiji bili napisani i objavljeni da nije bilo Mihiza... I ostali razlozi zbog kojih je menjao našu istoriju
Datum: 06/12/2017

Dosije o Mihizu: Najvažnija ličnost savremene srpske istorije - Čitajte u Nedeljniku

Arhiva Darka Hudelista

"Lagao bih kad bih rekao da sam Borislava Mihajlovića Mihiza ikada doživljavao kao nekog naročito velikog prijatelja, tj. kao čovjeka s kojim bih se - sve kada bih to i mogao, tj. da je još bio živ kad sam 2006. došao 'za stalno' u Beograd - želio družiti i biti s njim naročito blizak i intiman. Ali ne zbog njegove ideologije ili političkih nazora, nego naprosto zbog njegove konstitucije ličnosti", piše Darko Hudelist u ekskluzivnom tekstu za Nedeljnik.

Hudelist više od deset godina istražuje biografije i nepoznate detalje iz života pripadnika "siminovaca" - intelektualnog krug u kom je ključnu ulogu imao upravo Mihiz. Hudelist u novom broju Nedeljnika iznosi nepoznata svedočenja Mihizovih prijatelja.

"Svi su mi ga predstavljali - uza sve pohvale i komplimente izgovorene na njegov račun, odnosno njemu u korist - kao autodestruktivnog egzibicionistu, kockara, ovisnika o alkoholu, ženskara, teškog ljenčugu, blefera, nerealiziranog čovjeka, latentnog samoubicu, gotovo čak propalicu. Kad kažem 'svi', mislim i na njegove najbliže prijatelje i dugogodišnje saradnike, poput Dobrice Ćosića i Dejana Medakovića", piše Hudelist.

Oni su mu govorili o Mihizovoj bestidnosti (mogao je da se udvara ženi ili sestri nekoga od nas, govorio mu je Ćosić) i neizlečivoj strasti za kockanjem, egzbicionizmu, baš kao i o njegovoj inteligenciji i plemenitosti.

Hudelist, međutim, priznaje da je kasnije umnogome promenio mišljenje.

"Kako sam u svojim istraživanjima sve više napredovao, tako sam sve više razlikovao bitno od nebitnoga, pa sam i u Mihizovu slučaju znao lučiti važno - njegov realan doprinos toku srpske i regionalne povijesti u drugoj polovini 20. veka - od manje važnog ili nevažnog -crte njegove ličnosti koje me nisu oduševljavale niti privlačile.

S današnje distance potpuno mi je jasno da je ipak on po mnogo čemu bio 'predvodnik' i osoba broj jedan. A kada sam se, kao istraživač, počeo malo ozbiljnije baviti njime osobno, otkrio sam neke stvari po kojima mi je postao simpatičan i drag, i preko kojih sam se s njim po mnogo čemu mogao čak i identifikovati", piše Hudelist koji u tekstu iznosi najmanje sedam razloga zbog kojih je Mihiz promenio tok srpske istorije.

 

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 7. DECEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.journalist u mirovini
07.12.2017 - 07:50
Dosije o Mihizu
To se dešava i meni.Osoba bliska mojoj supruzi u porodičnom smislu,razara moju porodicu laganjem i ogovaranjem,dok je on sam činio stvari koje ja ne bih u snu pomislio.Ne govorim sa sinom,svi u porodici me gledaju popreko,a sve te optužbe koje upućuje meni pripadaju njemu!