Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Dosad neobjavljeni dosijei: Saveznici znali za Holokaust dve i po godine pre otkrivanja prvog logora

Osim što sadrže detaljne informacije o počecima Holokausta, dokumenti ukazuju na neke veoma bitne, uglavnom zanemarene činjenice. Amerikanci i Sovjeti znali su da je ubijeno barem dva milona Jevreja, te da su ugroženi životi još pet miliona. Zapisi govore i o masovnim silovanjima u koncentracionim logorima Treblinka i Aušvic
Izvor: Telegram.hr
Datum: 18/04/2017

Dosad neobjavljeni dosijei: Saveznici znali za Holokaust dve i po godine pre otkrivanja prvog logora

Foto Profimedia

Desetak hiljada dosije koji su nakon Drugog svetskog rata bili prošvercovani iz država istočne Evrope biće predstavljeni ove nedelje. Reč je o dosad neobjavljenim dokumentima Ujedinjenih nacija nazad do 1943. godine, a otvara ih Biblioteka Viner, organizacija čiji je glavni cilj nadziranje nacista i antisemitskog delovanja već preko osamdeset godina.

Osim što sadrže detaljne informacije o počecima Holokausta, dokumenti ukazuju na neke veoma bitne, uglavnom zanemarene činjenice.

Na primer, iako je opšteeprihvaćeno kao istorijska činjenica da su savezničke države poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država bile prve koje su tražile suđenja za ratne zločine, ovi dokumenti dokazuju da su takvi zahtevi zapravo inicijalno došli iz Poljske i Kine.

U vreme delovanja američkog senatora Džosefa Mekartija, koji je u pedesetim godinama prošlog veka u SAD-u hvatao navodne komuniste i sudio im za veleizdaju, demokratske države trudile su se potcene doprinos komunističkih nacija u Drugom svetskom ratu. Cilj je bio da se vodeće zapadne demokratije prikažu kao najveći pobednici rata, ali i dobročinitelji koji imaju jedini valjani politički sistem. Javnost je morala da bude protiv zemalja Istočnog bloka.

Iznošenje ovih dokumenata u javnost poklapa se s objavljivanjem nove knjige Dana Pleša - Ljudska prava nakon Hitlera: Izgubljena istorija suđenja Osovini zla, koja je objavljena prošlog utorka, i uveliko se bazira na informacijama iz dokumenata. Pleš decenijama istražuje Holokaust, a zadnjih deset godina intenzivno je radio na prikupljanju i obradi ovih retkih zapisa, koji se nalaze u vlasništvu UN-ove Komisije za ratne zločine.

Jedno od najinteresantnijih saznanja baziranih na dokazima iz dosad neobjavljenih zapisa koji su u vlasništvu UN-a, koje Pleš iznosi u svojoj novoj knjizi, dokazi su koji potvrđuju da su države saveznice znale za Holokaust dve i po godine pre nego je otkriven prvi koncentracioni logor u Evropi. Amerikanci i Sovjeti znali su da je ubijeno barem dva milona Jevreja, te da su ugroženi životi još pet miliona. Adolf Hitler je bio optužen za ratne zločine pre kraja Drugog svetskog rata, 1944. godine.

Još jedna manje poznata činjenica, koja je jasno zabeležena u dokumentima, su suđenja za seksualne zločine i nasilje u ratu. Iako se danas smatra da su suđenja ratnim zločincima zbog silovanja i prisile na prostituciju uvedena tek kasnije na Haškom tribunalu, sporni dokumenti jasno navode kako su se takvi zločini kažnjavali u mnogim državama, od Poljske preko Grčke do Filipina, još za vreme Drugog svetskog rata. Zapisi govore o masovnim silovanjima u koncentracionim logorima Treblinka i Aušvic. Te informacije prikupila je poljska vlada u egzilu za vreme rata.

Dokumenti su sada deo kataloga UN-ove Komisije za ratne zločine, a čitava ogromna zbirka, koja broji preko 900 gigabajta arhiva i 2.000 stranica u PDF formatu dostupna je onlajn na zvaničnom sajtu te organizacije.

"Očekujemo jak interes za ove dokumente", rekao je Pleš u izjavi za medije, objašnjavajući da će javnost sada imati dostupne nove dokaze koje mogu istraživati i prikupljati, i tako doći do novih, važnih zaključaka u vezi događaja od presudne važnosti za modernu istoriju.

Dan Pleš je upravnik Centra za međunarodne studije i diplomatiju SOAS pri Londonskom univerzitetu, a za istraživanje do sad skrivenih dokumenata morao je od UN-ove komisije da traži posebnu dozvolu. Uvid u ove dokumente o holokaustu daje se samo onim istražiteljima koji dobiju dozvolu vlade svoje matične države, takođe moraju da dobiju i odobrenje glavnog sekretara UN-a. Pleš je godinama uveravao visoke zvaničnike UN-a da moraju da objave sporne dokumente.

"Ovo što sada imamo jest odličan alat za borbu protiv onih koji poriču postojanje Holokausta", ispričao je Pleš, te pojasnio kako do sada čak ni nemačke vlasti nisu imale uvid u ove dokumente, jer su bili dostupni isključivo savezničkim državama. Sada će Nemačka lakše moći da dokumentuje i osudi svoje zločine iz Drugog svetskog rata.

Inače, Biblioteka Viner još od 1934. prati nacističke aktivnosti, a trenutno je smeštena u Londonu.

Krajem četrdesetih, SAD i Velika Britanija smanjile su intenzitet proganjanja i osuđivanja nacista, i preusmerili su svoj fokus na novog neprijatelja: "Trumanov prioritet bio je anti-komunizam, a ne suđenja nacistima", rekao je Pleš. Upravo zbog toga, smatra Pleš, mnogi ratni zločini vezani uz holokaust su ostali nezabeleženi, i sada će po prvi put biti dostupni svima. Dugoročno, ovo otkriće će pomoći detaljnijem i tačnijem beleženju istorije Drugog svetskog rata.

 

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Glas iz mase
19.04.2017 - 11:47
Znali su...
Ne samo da su znali, nego su ga pdrzavali i potpirivali. Proci ce jos dosta godina dok ne izadje sve na videlo.
neidealni
19.04.2017 - 11:47
ah, taj drugi svjetski rat
Dobro, onda, jeli hitler ipak pobjegao uz pomoc zapadnih \"pravednika\"?