Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Doktor sa Lomonosova: Lečićemo rak za pet godina

"Verujem da će naša istraživanja ići brže jer smo se dogovorili da se u eksperiment uključi i moskovski Inženjersko-fizički institut biomedicine, pa se nadam da bismo već za četiri, pet godina mogli da počnemo tom metodom da pomažemo ljudima obolelim od raka", rekao je dr Viktor Timošenko sa Fakulteta fizike pri "Lomonosovu"
Datum: 19/03/2017

Doktor sa Lomonosova: Lečićemo rak za pet godina

Foto: Profimedia

Istraživanje grupe moskovskih naučnika, pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka sa Fakulteta fizike pri "Lomonosovu" pokazalo je ohrabrujuće rezultate na polju malignih oboljenja, odnosno raka, a dr Timošenko kaže da će pomoć obolelima od raka stići i za pet godina.

"Verujem da će naša istraživanja ići brže jer smo se dogovorili da se u eksperiment uključi i moskovski Inženjersko-fizički institut biomedicine, pa se nadam da bismo već za četiri, pet godina mogli da počnemo tom metodom da pomažemo ljudima obolelim od raka", rekao je on u razgovoru za "Večernje novosti".

Cilj ruskog istraživanja je bio da se vidi kako nanočestice pokrivene lekom dekstranom, uz terapijski ultrazvuk, zajedno utiču na ćelije raka grla. Naučnici tvrde da su primetili da nanočestice sa dekstranom i silicijumom smanjuju broj ćelija raka.

Ukazujući da pored toga što su sadašnji načini lečenja onkoloških bolesti skupi, dr Timošenko otkrio je da je cilj njega i njegovog tima otkrivanje sasvim novog metoda, jer se hemioterapijom ubijaju i zdrave ćelije.

"Uvereni smo da je budućnost u traženju novih metoda u lečenju raka kojima će se napadati samo bolesne ćelije", istakao je dr Timošenko.

On je dodao i da je glavni princip njihovog eksperimenta bio da se nikako ne našteti organizmu, što je i izbegnuto zahvaljujući korišćenju silicijuma, koji nije otrovan, odnosno na koji smo kao ljudi naviknuti, a koji se u organizmu aktivira svetlom ili ultrazvukom, pa su njime mogli i da upravljaju i dovedu ga u organizam tamo gde žele.

"Mi smatramo da se mora voditi briga da se ne upotrebljavaju elementi koji mogu da izazovu novu bolest u čovekovom organizmu", istakao je.

Iako su se sličnim istraživanjima bavili još naučnik Uler 1956. godine, a kasnije i Kenon 1990, Timošenkov tim prvi se usredsredio na ciljanu terapiju.

"Uz silicijum se spoji lek i dovede do ćelija raka, a on silicijum je osnova zato što se brzo rastvara i nije toksičan", objasnio je.

U eksperimentu, pored fizičara, učestvuju i biolozi koji su i predložili da se eksperiment pravi baš sa ćelijama raka grla.

Eksperiment je dosad sprovođen samo nad životinjama, a dr Timošenko je rekao da će na ljudima dobrovoljcima proveravati efikasnost metode tek kada se na životinjama uveri da je bezbedna i perspektivna.

Istraživanje grupe moskovskih naučnika, pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka sa Fakulteta fizike pri "Lomonosovu" pokazalo je ohrabrujuće rezultate na polju malignih oboljenja, odnosno raka, pa se nametnulo pitanje jesu li naučnici na putu da novim metodom leče onkološke bolesti.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.