Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

"Dinastija" i mi: A komunisti su se pitali da li da ovu seriju puste među jugoslovenske radnike

Nova "Dinastija" dolazi u nekom možda simboličnom trenutku kada je predsednik Amerike jedan od "Karingtonovih" - tajkun Donald Tramp
Piše: Branko Rosić
Datum: 22/10/2017

"Dinastija" i mi: A komunisti su se pitali da li da ovu seriju puste među jugoslovenske radnike

Foto Profimedia

Ovih dana su nam najavljivali novu sezonu serije "Dinastija". Nastavak hita koji je označen kao "rols-rojs među sapunicama". I onda se neminovno ubaciš u desetine pitanja vezanih za Denver-Karington priču koja je na neki način menjala svet. Vratiš se u rikverc pa opet do danas ne bi li pravio paralele.

Neke stvari deluju bizarno. Recimo, da je deo komunističke partije Jugoslavije odlučivao da li treba pustiti osamdesetih ovu seriju među jugoslovenske radnike, seljake, studente itd. Postavljalo se tada pitanje da li će ova serija možda pokvariti naše samoupravljače. I jutros se setim toga dok na našem TV Dnevniku gledam prilog o slučaju Agrokor hrvatskog tajkuna Ivice Todorića.

Dinastija je bila rols-rojs među sapunicama, ali ne znam koliko će ona to biti danas. Mnoge stvari su se promenile. Na primer, politička korektnost. Setite se da Blejk Karington ubija ljubavnika svog sina. Nema pederluka među mejnstrim WASP-ovcima? To su osamdesete, AIDS ubija, ali denverski predak Miškovića i Todorića nije srećan što neće dobiti unuka. Ali rušila je tu i tamo "Dinastija" norme. To je vreme pred sveopšti diktat političke korektnosti. Polako su se uvodili "drugačiji". Posle gejeva u "Dinastiju" se uvode crnci. Ali to nisu bili oni crnci iz geta, hiphoperi, nego bogati mejnstrim crnci kao prispeli iz afroameričkog magazina Ebony gde su svi crnci uspešni, bogati, ispeglanih lokni, porcelanskih zuba... Menjalo se društvo sapunicom čija je pena prekrivala predrasude i drsko prikazala bogatstvo denverskih tajkuna.

Nova "Dinastija" dolazi u nekom možda simboličnom trenutku kada je predsednik Amerike jedan od "Karingtonovih" - tajkun Donald Tramp. Nova "Dinastija" dolazi u vreme kada besramno bogati ljudi dolaze iz Rusije, Kine, rođeni i odrastali u vreme kada nisu ni slutili kakav se raskoš valja jednom TV serijom. Njihove komunističke partije nisu bile toliko tolerantne da puste prizore iz bogataških odaja i života naftnih magnata.

A kod nas se dešavaju neke čudne stvari. Koliko je "Dinastija" uticala na Srbe? Nemam pojma, ali eto setim se da je Jelena Karleuša, kada je bila udata za jednog od Karića, navodno imala aferu sa šoferom. Pa zar nije to radila i Felon Karington? Uvek se pitam da li su "Dinastiju" tih osamdesetih gledali tada kruševački socijalistički direktor Mišković, ili Bogoljub Karić tamo negde u Peći. Da li je njih "pokvarila" ili su oni gledali nešto sasvim drugo. Da li je "Dinastiju" gledao Ivica Todorić, hrvatski tajkun i vlasnik Agrokora kome je jutros 300 policajaca ušlo u dvorac. Da li je i njega pokvarila Dinastija? Ma gde? Nije život TV serija, ili ipak jeste? 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.