Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Diktator nikada ne ostavlja naslednike, to se desilo i Titu: Zašto je partiji smetala srpska spoljna trgovina (9)

Šta Nikola Milošević misli o nekom potezu, to je za neku istoriju filozofije vrlo važno, ali to nema nikakve veze s jeftinim putovanjem u Rim i pasošem sa kojim se može svuda
Datum: 12/08/2017

Diktator nikada ne ostavlja naslednike, to se desilo i Titu: Zašto je partiji smetala srpska spoljna trgovina (9)

Foto Nedeljnik

Pad liberala je bio uvod u sedamdesete, prelomne godine koje su nas povele nizbrdo ka propasti. Od te 1973. do danas, sve je katastrofa. Tito je svojevremeno komentarisao Sovjete posle Staljinove smrti, kada je rekao: diktator nikada ne ostavlja naslednike. To se i njemu desilo.

Tito je, s druge strane, jako voleo slobodan život, koji je omogućavao i drugima postepenim popuštanjima. Osim, možda, u sferi kulture, umetnosti, filozofije, koji su na kraju krajeva za tekući život potpuno irelevantni. Šta Nikola Milošević misli o nekom potezu, to je za neku istoriju filozofije vrlo važno, ali to nema nikakve veze s jeftinim putovanjem u Rim i pasošem sa kojim se može svuda. Uvek sam za tržišnu ekonomiju, ali smatram da su svojinski moguća bolja rešenja nego što je ovaj divljački kapitalizam. A posebno ova srpska varijanta sa korupcijom.

Ja sam se u Geneks vratio 1970. godine, i sa Vladom Višnjićem sam radio na spasilačkim funkcijama u borbi sa Hrvatima. Posle smene Nikezića, organizovan je u Galenici sastanak Tita sa privrednim aktivom Beograda. Ja mrtav-ladan pred njim branim spoljnu trgovinu kao kreatora razvoja industrije, razvoja radnih mesta. On me onako gleda sa onim svojim čibukom u ustima i ne govori ništa. Vladu Višnjića je, inače, Tito smenio. Čim je to izgovorio tog famoznog oktobra 1972. prve tačke optužnice protiv liberala koji su bili protiv spoljne trgovine reeksportera.

Bio sam jugoslovenski opredeljen, imao sam odlične odnose i sa Hrvatima i sa Slovencima. Ne računam, naravno, njihove nacionaliste. To je bila socijalistička, ili socijaldemokratska orjentacija, koja je apsolutno antikomunistička. Naročito ako se pod komunizmom smatrala Staljinova dogmatska škola koju je, istini za volju, Tito napustio. On je u suštini bio antikomunista, pogotovo u smislu te Staljinove verzije, ali se štitio partijom da bi sačuvao vlast. Ja sam verovao da će se posle njega ići na neku demokratsku varijantu, u pravcu razvoja socijaldemokratije zapadnoevropskog tipa, koja tada još nije predviđala čist kapitalizam.

Menadžment je držao zemlju. Hrvatski direktori, slovenački direktori, bilo je tu izvanrednog sveta. Tržišni mehanizam je omogućavao, ako niste lopuža, da stvarno sjajno radite. Ali, državna administracija to nije pratila, ona se kolebala između republičkih interesa. Posle smo videli da nema ništa od te zemlje. Do smene Nikezića, verovao sam da će oni preuzeti vlast, i da će se dogovoriti sa Slovencima i Hrvatima da uspostave socijaldemokratsko društvo, da dozvole još jednu partiju, da unište Savez komunista koji je bio leglo svih gluposti i svakog otpora. Mi smo u Geneksu likvidirali partiju. Partija se nije sastajala godinama. I mene lično iz gradskog komiteta su proganjali. Žika Minović je u Politici objavio tekst protiv tehnokrate Savićevića koji ruši režim.

Ta priča o tehnomenadžerima je bila najobičnija politička diskvalifikacija. Nije postojalo udruživanje tehnomenadžera, niti filozofija grupe. Nije to bio pokret. To jeste ekipa koja bi podržala onaj liberalni kurs u politici. To je bio nastavak reformi u izgrađivanju tržišnog sistema, sa očekivanjima da će prerasti u dvopartijski sistem.

Po prirodi svoje funkcije oni su težili slobodi. Koga da pitate za nešto. Ako odgovaram, hoću da odlučim. Ako odlučujem, hoću da ubirem plod. I to ne u smislu profita, nego više u smislu nekih svojih prava, nagrada. Ne ulazim u to kada je i gde neko počeo da krade, kraducka, da ugrađuje sebe...

CEO FELJTON POGLEDAJTE OVDE

Nove nastavke feljtona pratite na Nedeljnik.rs, a u štampanom izdanju Nedeljnika koji je na kioscima od 10. avgusta pročitajte tekst posvećen odlasku Mikija Savićevića: In memoriam jednom čoveku, jednoj firmi, jednoj zemlji


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.